Hopp til innhold

Ekstra klein av brunt brennevin

Amerikanske studier viser at bourbon gir verre bakrus en vodka.

Fyllesyk

Ingen liker å være fyllesyk.

Julebordsreparasjon på 1-2-3

At man blir fyllesyk av for mye alkohol er ingen hemmelighet.

Men enkelte drinker gjør dagen derpå verre enn andre, skriver forskning.no på sine sider.

Trøtt? Det kan du gjøre noe med

Bourbon er verstingen

I mars 2010 publiserer «Alcoholism: Clinical & Experimental Research» forskning som viser at mengden biprodukter fra stoffer i gjæringsprosessen (kongener) er mye større i brunt brennevin enn i lyst brennevin.

I bourbon (amerikansk maiswhisky) er det 37 ganger så mange kongener som i vodka.

Kongener er organiske molekyler som bidrar med smak, farge og lukt – og de har en gifteffekt på kroppen.

Kaffe gjør deg ikke edru

Sliten lenge etterpå

Av forskningen kom det også frem at kroppen er sliten og har redusert reaksjonsevne også etter at alkoholen har forlatt kroppen.

Reaksjonsevnene ble testet ved at deltakerne i undersøkelsen skulle trykke på en knapp så fort de oppdaget tall på en dataskjerm, og ved å følge instruksjoner de fikk vie høretelefoner.

Både deltakerne som hadde drukket brunt brennevin og de som hadde drukket vodka var dårlige til å løse oppgavene rett etter at alkoholen hadde forlatt kroppen.

Oslofolk drikker oftest

Vurder arbeidsoppgavene

Dersom man har en jobb som krever stor konsentrasjon og raske reaksjoner bør man ikke drikke seg fra sans og samling kvelden før.

Selv om promillen har forsvunnet lenge før arbeidsdagen starter, kan reaksjonsevnen være for dårlig til å kjøre bil eller utføre enkelte arbeidsoppgaver.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)