Hopp til innhold

– Mitt nyttårsforsett er å trene mindre!

Heidi Arstad (51) er bitt av treningsbasillen og har tatt av 62 kilo på litt over ett år. Nå er nyttårsforsettet hennes å trene mindre, og eksperter mener flere bør gjøre som henne.

Heidi Arstad

Heidi Arstad elsker å trene, men innser at hun må roe ned på de harde øktene og legge inn mer restitusjon for å holde kroppen frisk.

Foto: Privat

Heidi Arstad

Slik så Heidi ut for noen år siden. Så bestemte hun seg for å legge om livsstilen.

Foto: Privat

– Det er rart å starte på det nye året uten å skulle prøve å slanke seg, sier Heidi Arstad (51).

Hun drar frem nøkkelkortet og låser seg inn på treningsrommet på jobben.
Arstad er grafisk designer og kreativ arbeidsleder i Adresseavisen i Trondheim.

– Jeg synes det er artig å ta i litt. Da får jeg en god følelse etterpå. Endorfinene gir meg en egen lykkefølelse, sier hun.

– Er du avhengig av trening?

– Ja, kanskje litt!

Motsatt nyttårsforsett

Arstad har alltid hatt som nyttårsforsett at hun skulle alltid slanke seg og trene mer. For noen år siden veide hun 130 kilo og hadde prøvd alle slags slankekurer. Så begynte hun å gå turer og kuttet ut brus og lettbrus.

Nå har hun gått ned 62 kilo på litt over ett år, og i år må hun ha et nytt nyttårsforsett, nemlig å trene mindre.

– Ja, det er mitt nyttårsforsett. Toppidrettsutøvere tåler masse hard trening, og kan ligge på sofaen med beina høyt etterpå. Men jeg som har full jobb og unger, jeg tåler ikke det samme.

Harriet Hestad

Harriet Hestad er personlig trener for Heidi Arstad, og anbefaler henne å kutte ned på de harde øktene.

Foto: Lasse Berre

Arstad har skaffet seg en personlig trener som kan holde henne litt i tøylene.

– Heidi har gjort enorme ting for helsen sin, men hun har nok blitt litt avhengig av den gode følelsen hun får etter trening. Så utfordringen hennes er egentlig å bremse litt, sier personlig trener Harriet Hestad.

– Jeg vet at hun har rett, men det er litt vanskelig likevel. Jeg synes det er kjedelig å drive med restitusjonstrening, sier Arstad.

Glemmer å hvile

Arstad er ikke alene. Mange synes det er vanskelig å legge inn rolige treningsøkter, og vil helst kjøre på maks hele tiden.

– Vi har hatt noen år hvor trenden er å trene hardt når du først trener. Det er det mange som har gjort, og noen har kanskje glemt at det finnes noe som heter restitusjon, sier Christina Støle Therkildsen, gründer bak gruppetreningssenteret Krønsj.

Restitusjon er ikke nødvendigvis bare å sove eller ligge på sofaen, men mindre intensive økter som gjør kroppen godt.

  • Hør mer om hvordan du kan trene rett i Norgesglasset:

Skal roe ned selv

Therkildsen har selv kjent på at det har blitt litt for mye trening de siste årene.

– Jeg skal trene litt mindre i 2014. Jeg merker at belastningen i det livet jeg har levd de siste årene er for stor. Jeg har lyst til å leve og være i bevegelse i minst 50 år til, og da er jeg nødt til å erstatte harde økter med turer i skogen.

Therkildsen er opptatt av at folk skal ha glede av å trene og være i bevegelse.

– Jeg jobber for at folk skal få inn trening som en naturlig del i hverdagen, for trening en del av livet. Hvis man går til treningssenteret mener jeg at det er like viktig som treningsøkten i seg selv.

– Blir sprekere av å roe ned

Yngvar Andersen

Yngvar Andersen i Puls i NRK tror en del kan ha godt av å roe ned og trene mer variert.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Yngvar Andersen i Puls i NRK har også inntrykk av at mange tar litt for hardt i.

– Det er en del som er for flinke til å trene, og som bør roe litt ned, sier han.

Andersen presiserer at de fleste har godt av å trene mer, men likevel ser han at flere og flere trener for hardt.

– Det er en liten andel som sliter med dette, men det stadig flere som er så gira på trening at det går ut over andre ting, til og med prestasjonene. Man blir faktisk sprekere av variert trening og roligere økter innimellom.

Han har selv fått folk til å trene mindre, og opplevd at det har gitt resultater.

– De har blitt sprekere. Det er ikke alltid lurt å trene hardest mulig. Det handler om totalbelastningen.

For mye trening kan være skadelig

Andersen tror mange glemmer å tilpasse treningen i forhold til det som ellers skjer i hverdagen.

Heidi Arstad

Heidi i full aksjon under Birken- rittet.

Foto: Privat

– Forskjellen på toppidrettsutøvere og oss andre, er at vi har mye annet å gjøre i tillegg til trening. De har trening som jobb, og kjører tøffere og mildere perioder. De er også flinke til å kjenne etter på kroppen, og følger ikke treningsprogrammet slavisk.

Altfor hard trening over tid kan få negative konsekvenser, ifølge Andersen.

– Folk som er mentalt sterke takler full jobb og masse trening akkurat her og nå, men det kan få en negativ effekt over tid. Man kan bli tung i kroppen, lettere deprimert og prestasjonene blir dårligere. Hvis man sliter mentalt, kan mye hard trening bidra til at man til slutt møter veggen.

– Føler at jeg lever!

Tilbake i Trondheim gjør Heidi Arstad seg klar for skitrening på barmark med staver. Hun vet hvorfor hun har blitt så avhengig av trening.

– Det er så utrolig godt å ha en kropp som kan være med på ting, det var helt umulig for noen få år siden. Da klarte jeg nesten ikke å gå ned en trapp en gang. Jeg har det så travelt med å leve det livet som jeg ikke kunne leve før!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)