Hopp til innhold

Eksem i underlivet

Hun er plaget av eksem og lurer på om det er hjelp å få.

Kvinne i morgenkåpe
Foto: Getty Images

 

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 39 år som i fire år har hatt problemer med eksem i underlivet. Har vært utredet hos lege og gynekolog og fått beskjed om at dette «bare» er eksem. For meg er dette veldig plagsomt.

Det har blitt bedre med tiden, men det kommer og går. Sårhet, litt kløe og rød hud. Nevner i tillegg at jeg også har en flekk i hodebunn, i øret og på et kne med eksem. Har fått kortisonkrem for eksemen i underlivet, men synes ikke det hjelper noe. Jeg vil jo gjerne bli kvitt dette problemet. Kan man få psoriasis i underlivet? Hva tror du om dette?

Åse svarer

Ja, man kan så absolutt få psoriasis i underlivet. Eksem og psoriasis er to forskjellige hudsykdommer, men begge kan altså affisere underlivet.

Dersom du har avgrensede røde, skjellende flekker i hodebunn, på strekkesiden av kneet og i ørene er dette mer typisk for psoriasis enn eksem. Hvis du i tillegg har noen i nær slekt med psoriasis og av og til får rødt utslett i navlen er diagnosen psoriasis enda mer sannsynlig.

Dessverre blir man av og til ikke helt kvitt sin hudsykdom, enten det er psoriasis eller eksem. Utslettet kan komme i perioder og behandlingen er som regel lokale kortison kremer/salver, eventuelt lysbehandlig dersom utslettet ikke er altfor kraftig og utbredt.

Jeg går ut fra at legene du har vært hos har undersøkt deg med tanke på sopp fordi sopp-infeksjon i underlivet også kan gi lignende symptomer som du beskriver. Det kan jo hende at du har to ulike hudplager.

For å få sikker diagnose og eventuelt lysbehandling må du til hudlege dersom du tidligere har vært hos allmennpraktiker og gynekolog.

Lykke til!

Hilsen 
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

 

 

 

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)