NRK Meny
Normal

Eks-kjærester svindler på nettet

Økningen i antall id-tyverier har stanset opp. De siste to årene er 80.000 nordmenn blitt utsatt for id-svindel. Eks-kjærester er blant de mest aktive svindlerne.

datasikkerhet

Tidligere samboere er de blant de mest aktive id-svindlerne på nettet, viser ny undersøkelse.

Foto: ScanStock

Unge samboende urbane nordmenn under 30 år med middels høy inntekt er mest utsatt for id-tyverier eller id-svindel. Men det totale antall ofre har gått ned siden forrige måling, viser en ny spørreundersøkelse fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Undersøkelsen viser at 2,3 prosent av alle over 15 år er blitt utsatt for identitetstyveri eller id-svindel i løpet av de to siste årene.

Det tilsvarer omtrent 80.000 nordmenn, og er en nedgang fra 3,1 prosent i fjorårets undersøkelse.

– Selv om dette er en hyggelig utvikling, er det ingen grunn til å slappe av på sikkerheten. Fortsatt tilsvarer antall ofre innbyggertallet i middel stor norsk by, sier seniorrådgiver Christian Meyer i NorSIS til NRK.no.

Flere årsaker til nedgangen

Christian Meyer

Christian Meyer, leder for ID-tyveriprosjektet

Foto: NorSIS

Meyer tror nedgangen delvis kan forklares med at id-tyveriprosjektet, som NorSIS startet for fire år siden, nå begynner å virke for alvor.

– Dessuten bidrar mediene til langt større bevissthet om dette problemet. Ifølge medieovervåkningsbyrået Retriever var det 54 oppslag i norske aviser om fenomenet id-tyveri i 2006. Tre år senere var antallet kommet opp i drøyt 1600, forteller Christian Meyer.

Det finnes flere definisjoner på begrepet id-tyveri. NorSIS skiller mellom identitetstyveri og identitetssvindel:

  • Id-tyveri betyr en innhøstingsfase der man skaffer til veie informasjon, slik at man etterhvert kan misbruke kredittverdigheten din. Denne framgangsmåten brukes gjerne i det svarte eller grå internasjonale markedet.
  • Id-svindel defineres som det å utgi seg for å være en annen person ved å bruke falsk identitet, enten for å oppnå økonomisk gevinst eller for å påføre andre ulemper for eksempel i sosiale medier.

Tidligere samboere

Spørreundersøkelsen viser at de som har sivilstatus samboende er aller mest utsatt for id-svindel. 3,7 prosent i denne gruppa svarer at de er rammet i løpet av de to siste årene.

– Flere av ofrene vi har snakket med mener det er tidligere samboere eller kjærester som har misbrukt identiteten deres på nettet. Ikke nødvendigvis for å utnytte ofrene økonomisk, men for å skape problemer for dem på sosiale medier og andre nettsteder. Også dette kan være straffbart, sier Meyer.

Den nye undersøkelsen viser også at risikoen for å rammes av id-tyveri øker jo yngre man er.

Aldersgruppa 15 - 29 år er mest utsatt (3,7 prosent). Blant folk i byene er 2,8 prosent rammet; på landsbygda er tallet "bare" 1,9 prosent.

LES OGSÅ:

Velstående mindre utsatt

Meyer er litt overrasket over at de mest velstående ikke er de som rammest oftest av økonomisk id-tyveri.

– Det er de med årsinntekt mellom 300.000 og 400.000 kroner som er aller mest utsatt. Hvis man i tillegg ikke har alt for mye lån og gode muligheter til å bli godkjent i en kredittvurdering, er man et interessant offer for de kriminelle.

– I en internasjonal sammenheng vet vi at nordmenn er både rike og naive. Svindlerne vet også dette, og de benytter seg av det. Derfor er det ekstra hyggelig å se at færre nordmenn blir svindlet nå enn tidligere, sier han.

LES OGSÅ:

Midlertidig nedgang?

Men Meyer maner til fortsatt forsiktighet. – Vi frykter at nedgangen kan være midlertidig. Med den dramatiske økonomiske situasjonen Europa opplever nå, er terskelen blitt lavere for potensielle svindlere som leter etter alternative måter å skaffe seg inntekter på, sier han.

– Gjerningsmennene befinner seg ofte på steder der det står dårlig til økonomisk, mens de potensielle ofrene finnes der tilgangen på penger er bedre. Norge er et slikt sted, mener Meyer.

80.000 nordmenn har allerede tatt selvtesten for id-tyveri hos NorSIS. Christian Meyer anbefaler alle andre å gjøre det samme, hvis de vil være på den trygge siden.

I høst lanserte NorSIS en tilsvarende test for bedrifter , som også er interessante ofre på grunn av høyere kredittverdighet og fordi næringslivet ofte forvalter andres personinformasjon. Den testen finner du her.

Strengere lov

Lovreglene mot id-tyveri strammes nå inn i Norge. Denne uka sa Stortinget ja til regjeringens forslag om at det skal være straffbart å ha skimmingutstyr og falske id-dokumenter.

Regjeringen mener at noen former for id-tyveri har for lave strafferammer. Loven gjelder med umiddelbar virkning etter vedtak i statsråd i dag.

  • Spørreundersøkelsen ble gjennomført for NorSIS av TNS Gallup i november 2011. Den omfatter et landsrepresentativt utvalg på 2000 personer over 15 år.


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.