– Bare egoister forteller om sin utroskap

Å fortelle om utroskap er egoistisk, hevder Dominika Peczynski i utroskapsnettstedet ViktoriaMilan. Kynisk, mener psykologiprofessor Frode Thuen.

Dominika Peczynski

Dominika Peczynski er nordisk informasjonssjef for Victoria Milan, et nettsted for folk som søker noen å være utro med. Hun hevder antall medlemmer i Norge er ca. 115 000.

Foto: Privat

– I Sverige har debatten vært stor lenge, spesielt etter at flere bøker som hyller utroskap er kommet på markedet. Nylig kom boka med tittelen: "Otrohetsboken, 69 tips på hur du bedrar din tjej – och kommer undan med det".

”Det har blivit ett himla liv om boken” uttalte forfatteren, 21 år gamle Frida Lee Tinglöf til avisen Expressen. Hun mener utroskap ikke er like tabubelagt som tidligere.

”Bibel” og Sveriges Radio

”Otrohetsbibeln” kom ut i Sverige i fjor. Den er skrevet av en anonym kvinne som forteller om sidesprangene sine, og hvordan hun oppfører seg for ikke å bli oppdaget av mannen sin. Hun elsker ham høyt, men han er, ifølge boka, ikke like interessert i sex som hun.

Også Berwaldhallen, Sveriges Radios Symfoniorkesters hjemmescene har kastet seg på trenden, de kjørte nylig en reklamekampanje rundt utroskap ettersom dette ikke er et uvanlig tema i operaverdenen.

  • Se også Puls sin sending om våryr forelskelse og utroskap.

Trend i Sverige

Den nordiske informasjonssjefen for VictoriaMilan, Dominika Pezcynski, hevder hun står bak begrepet ”Otrohestrenden” etter at hun skrev en artikkel om fenomenet.

– Vi lever i land der klimaet er så veldig moralsk og politisk korrekt. Jeg tror utrohetstrenden er et lite opprør mot dette. Folk vil være litt slemme, helt enkelt, sier informasjonssjefen for nettstedet VictoriaMilan som ble lansert for halvannet år siden.

Dette er den første profesjonelle datingsiden i Norden som ikke retter seg mot single, men derimot gifte eller samboende kvinner og menn.

VictoriaMilan

Nettsiden VictoriaMilan oppfordrer gifte og samboende til å gjøre livet mer spennende ved å ha en affære.

Foto: Faksimile

Utroskap kan være ok

– Jeg synes det er veldig viktig å ikke såre folk. Men jeg mener det er like viktig, faktisk et menneskes plikt, å gjøre seg selv lykkelig. Kan man kombinere disse to, så er det ok.

– Hva skal til for at utroskap skal være vellykket mener du?

– Jeg tror at utroskap kan ende opp i to scenarier. Enten blir forholdet sterkt som følge av utroskapen eller så tar det slutt. I tilfellet der forholdet tar slutt, så er det sikkert meningen. Utroskapen var da det springbrettet som trengtes for at den utro parten skulle våge å ta steget.

Men i begge tilfeller, uansett om man fortsetter forholdet eller ikke, er det veldig viktig å håndtere sin affære så diskré at ens partner ikke får rede på noe.

– Det eneste man oppnår gjennom å innrømme utroskap ovenfor sin partner, er at han/hun blir lei seg. Mange hevder at det er ærlig å fortelle, men jeg mener det utelukkende er egoistisk.

Man forteller bare for å lette samvittigheten sin og for selv å ha det bedre, ikke for sin partners skyld, hevder informasjonssjefen.

Populært nettsted for utroskap

Ifølge Pezcynski har nettsiden VictoriaMilan 220 000 medlemmer i Sverige, og hun hevder antall medlemmer i Norge er ca. 115 000.

  • Les også: Nettsted som oppfordrer til utroskap

– Dette er jo omtrent like mange, når vi tenker på at befolkningen deres i Norge er mindre enn vår. Nettstedet er veldig populært også i Danmark og Finland, og det sier imot teorien om at folk i katolske land er mer utro enn i protestantiske, sier Perzcynski som også har en fortid fra det svenske 90-tallsbandet ”Army of Lovers.”

– Kynisk virksomhet

Professor i psykologi, Frode Thuen

Professor i psykologi, Frode Thuen, synes det er betenkelig at noen gjør utroskap som en forretningsidé.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

Professor, psykolog, samlivsekspert og mannen bak boka ”Utro”, Frode Thuen er ikke imponert over nettsider som oppfordrer til utroskap.

– En tjeneste hvor man nærmest blir invitert til å være utro er en veldig kynisk virksomhet, sier han.

– Her legger man forholdene til rette for at folk skal være utro og tjener penger på det. Og tatt i betraktning alle sorgene og all fortvilelse som utroskap ofte gir opphav til hos den bedratte parten og hos barna, så er det betenkelig at noen gjør dette som en forretningsidé.

– Men tror du ikke de ville være utro uansett?

– Det kan man kanskje si, men jeg tenker at når man legger forholdene til rette for det, og gjør det enklere og sikrere, så er man med på å skape de utroskapene og alle de ulykkene og sorgen som det medfører. Før i tiden måtte man gå ut på byen og være til stede fysisk for å sjekke opp noen eller finne seg noen. Det krever tid og mot og mye mer enn bare å sitte hjemme og flørte på nettet, sier Thuen.

Småbarnsmor uten utroskapsplaner

Selv har VictoriaMilans svenske sjef ingen planer om å være utro. Hun har en baby på seks måneder og har holdt sammen med kjæresten i tre år.

– Vårt forhold er ganske nytt, og barnet har vi fullt opp med. Jeg har ingen som helst lyst til å være utro mot mannen min. Derimot har jeg vært utro i tidligere forhold, som en måte å avslutte relasjonen på. Jeg kan ikke påstå at jeg er urolig over at min kjære skal være utro mot meg, men jeg orker ikke kaste bort tid på å uroe meg over ting som ennå ikke har hendt og jeg er ikke sjalu anlagt heller. Skulle han være utro, vil jeg ikke at han forteller det til meg. Så lenge jeg ikke vet om det, så har det ikke hendt, så å si.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)