For Edvard Munch var den kristne troen en viktig ballast gjennom hele livet, hevder teologen Paul Nome som har tatt doktorgraden på Munchs tro.

En av våre største kunstnere - Edvard Munch ble født i 1863. Han vokste opp i et kristent hjem med kirkegang og misjonsmøter. Og selv om malerkunsten bokstavelig talt ble Edvard Munchs tornefulle vei, så gav han aldri avkall på sin kristne barnetro.
Et kall
Han hørte til i miljøet omkring Christiania-bohemen. Det gikk frasagn om at han hadde brutt med faren og sin tro.
– Mitt store kall var å male, og de andres livssyn var et annet enn mitt, skal Munch selv ha sagt.
Ateismen er også en form for tro, og Darwinismen var en annen jordbundet "sannhet". Midt i dette tyder ikke noe på at Munch tok avstand fra det han hadde med seg hjemmefra. Når folk ute i Europa sa at Gud var død, var han ikke enig i det, sier Nome. Han knyttet seg ikke til små klikker som fornektet en eller annen form for gudstro.
Stadig aktuell
Munchs bilder er stadig like attraktive, for denne uka ble maleriet "Hus i Åsgårdstrand" solgt for hele 66 millioner kroner på Christies auksjon i London, noe som er ny omsetingsrekord av Munch sin kunst.

Nome ser på "Skrik" som et uttrykk for menneskets eksistensielle ensomhet og fremmedgjørelse som er gått av hengslene.
– Da jeg begynte å interessere meg for Munch, trodde jeg at han var et opprevet menneske som var full av angst og skrik. Slik var han blitt presentert - en norsk pusling som ikke trodde på noen ting, sier Nome.
– Men jeg ble møtt av en mann med et indre liv. Han var et veldig levende menneske som hadde en ærlig søken etter sannhet.
Psykiske problemer
Men det var kjent at Munch også hadde psykiske problemer. Hans søster sa at broren var en kristen. Selv om han hadde drukket seg full, hadde han ikke sluttet å tro på Gud, mente hun. Det var nok angstproblemene som gjorde at han trøstet seg med alkohol.
Som sykehusprest mener Nome at angsten ikke frarøver et menneske å ha en tro. Når Munch vanligvis ikke malte kristne motiver, må ikke det tas som et tegn på at han ikke var kristen.
– Han malte Golgata, han malte synd. Troen var en konstant størresle i livet til Munch, sier Nome.
Mannen som malte et livssyn
Hele verden kjenner bildene til Munch, men om hans tro og livsanskuelse vet vi ikke mye, bortsett fra at folk lo når søsteren Inger sa at hennes bror var kristen, sier presten Paul Nome.
Nome kom til å lese noen tekster av Munch og ble så grepet at han ønsket å bli bedre kjent med malerens tro og tankeliv.

– Jeg forstod at her måtte det ligge mye mer bak de korte setningene, og jeg kjente igjen noe fra min egen kulturelle og religiøse klangbunn. Det var en nerve i det Munch sa, som lot meg forstå at han må ha hatt et religiøst liv som ikke tidligere har kommet frem.
Nome har skrevet en teologisk doktoravhandling om Munchs tro, livssyn og kunstforståelse, og i høst holdt han foredrag om dette emnet.