E.coli funnet i frosne hamburgere

Mattilsynet har funnet aggressive E.coli-bakterier i frossenburgere kjøpt på Nordby-senteret på Svinesund.

Hamburgere fra Danish Prime

Det er funnet E.coli i frosne hamburgere fra Danish Prime.

Foto: Mattilsynet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Prøver Mattilsynet har tatt viser funn av E.coli-bakterien 0157 i frosne hamburgere fra Danish Prime. Hamburgerne er kjøpt i desember på Nordby Supermarket ved Svinesund.

Nordby Shopping Center

Nordby Shopping Center.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Det er ikke normalt at vi tester produkter over grensa, men dette er gjort i forbindelse med et sykdomstilfelle her i landet, forteller seksjonssjef i Mattilsynet Kristin Styrmo til NRK.no.

- Men bakterien vi fant i hamburgerne er ikke den samme som vedkommende ble syk av, forteller hun videre.

E.coli-varianten som er funnet i burgerne er en av typene som kan forårsake alvorlig sykdom, spesielt hos barn. Bakterien kan gi blodig diaré og nyresvikt.

Mangelfullt merket

Emballasjen til produktet som ble testet var ikke intakt, og tilsvarende produkter som Mattilsynet har innhentet fra Svinesund, er mangelfullt merket.

- Siden produktene ikke var merket med holdbarhetsdato eller batch-nummer, vet vi ikke mer spesifikt hvilke produkter som kan være infisert, sier Styrmo.

Men det aktuelle produktet inneholder 24 hamburgere på 90 gram, stablet oppå hverandre i høyden i en plastpose.

Mattilsynet i Norge har varslet svenske og danske matmyndigheter, som har ansvaret for å kontrollere maten som selges og produseres der.

Stek hamburgere godt

Hamburgere fra Danish Pride uten datomerking

Hamburgerne mangler datostempling (innsendt bilde).

Foto: Jan-Petter Løken

Hamburgere er et risikoprodukt i likhet med andre kjøttdeig- og farseprodukter, og det er viktig å gjennomsteke kjøttet.

- Under slakting forekommer det smitte fra avføringsbakterier til kjøttet. Det er overflaten som blir infisert, slik at det ikke vil være noe problem med større kjøttstykker som er rosa inni, så lenge de er godt stekt utenpå, forteller Styrmo.

E.coli-bakterien tåler frysing, men dør ved oppvarming til minst 70 grader.

- Forbrukerne bør generelt være ekstra nøye med hygienen ved tilberedning av frosne hamburgere. Vask hendene etter at du har håndtert rått kjøtt. Bytt redskap mellom rått kjøtt og ferdiglaget mat - eller vask redskapene godt mellom hver arbeidsoppgave, oppfordrer hun videre.

Produktet er pakket om

Rune Jungberg Pedersen

Rune Jungberg Pedersen, kommunikasjonssjef i Tulip.

Foto: Claus Petersen

NRK.no har vært i kontakt med Tulips pressekontakt i Danmark, Rune Jungberg Pedersen.

Han forteller at det alltid er trist når en familie blir rammet av en slik sykdom.

- Vi har fått opplyst at kunden pakket om hamburgerne før de ble lagret i fryseren deres. Da er det alltid en risiko for at det kommer til bakterier, sier Rune Jungberg Pedersen, kommunikasjonssjef i Tulip Food Company, til NRK.no.

Tulip anbefaler alltid at man beholder produktene deres i originalemballasjen. Både fordi de da er mindre risiko for smitte, og fordi at man da kan lese på emballasjen når produktet er produsert.

- Vi går alltid inn og sjekker alle våre referanseprøver i slike saker, og vi har ikke funnet spor av E.coli, legger han til.

Pedersen synes det er bra at både norske, svenske og danske myndigheter er på saken.

- Jeg håper de finner ut om det er noe annet vi kan undersøke i tillegg, avslutter han.

Hamburgerne kan spises

Mattilsynet sier at det kan være en teoretisk mulighet for at personen selv har påført E.coli til hamburgerne, men det er lite sannsynlig.

- Disse bakteriene bor hovedsakelig i tarmen hos storfe. Når man lager hamburgere er det større sannsynlighet for at det kommer fra kua under produksjonen, enn at han har fått avføring på hendene, og deretter på hamburgeren, sier Mattilsynets Kristin Styrmo.

Når man slakter storfe og får avføring på slaktet, trenger det ikke synes en gang. Det lages flere tusen kilo i en omgang, og når det tas én eller flere bakterieprøver, så trenger de ikke være jevnt fordelt.

- At produsenten ikke finner svikt i rutinene, betyr ikke at det ikke kan være bakterier i den samme produksjonen, understreker hun.

Mattilsynet presiserer at det ikke er nødvendig å kaste hamburgerne, hvis du skulle ha en ladning i fryseren.

- Stek dem godt og spis dem. Det skal jeg gjøre med mine hamburgere som jeg har i fryseren, avslutter Styrmo.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)