E-vitaminet er blant de mest myteomspunnede næringsstoffene. Lista over sykdommer og plager som skal kunne forebygges er lang. Hjerte- og karsykdom, kreft, Alzheimer, Parkinson, menstruasjonssmerter, hetetokter og rynker er noen eksempler.
At vitaminet er viktig for kroppen er det ingen uenighet om. Men optimistenes forestilling om et super-vitamin står for fall. Lenge var det en utbredt oppfatning at store tilskudd av E-vitamin kan være gunstig for hjertepasienter.
Ny innsikt
Dette ble da også anbefalt av norske leger for få år siden. Men ikke nå lenger. Undersøkelser de siste åra har vist at store doser med E-vitamin ikke kan ha den ønskede effekten, men tvert imot være skadelig.
Grovt brød gir deg et godt tilskudd av E-vitamin. (Foto: Egil Torheim, NRK)
Nå har det prestisjetunge tidsskriftet Journal of the American Medical Association offentliggjort en artikkel som trolig setter et endelig punktum for noen av forestillingene om vitaminets forebyggende og helbredende kraft.
En såkalt placebo-kontrollert studie av 10.000 eldre pasienter med karsykdom eller diabetes viser at store daglige doser (minst 0,67 mg) med E-vitamin ikke har noen positiv effekt på muligheten for å få hjerteinfarkt eller slag. Kanskje tvert imot, men det vet man foreløpig mindre om. Samtidig viste en annen amerikansk undersøkelse tidligere denne måneden at E-vitaminet heller ikke gir noen beskyttelse mot hjerteproblemer hos friske middelaldrende kvinner.
Prostatakreft
Det er likevel ingen grunn til å avskrive E-vitamin som en svært viktig næringskilde. Tidligere undersøkelser har vist at ekstra tilskudd kan forhindre synssvekkelse og styrke immunforsvaret hos eldre. Dessuten tester nå Det Nasjonale Folkehelseinstituttet i USA om vitamin E med eller uten tilsetning av mineralet selen kan forsinke utviklingen av prostatakreft, slik mange tror.
E-vitamin er mest kjent som en viktig fettløselig antioksidant som uskadeliggjør frie radikaler, aggressive kjemiske stoffer som kan skade celler, proteiner og arvestoff. Ekspertene advarer ikke mot et moderat ekstrainntak av E-vitamin, for eksempel gjennom en daglig multivitaminpille.
Men aller helst bør man satse på et næringsrikt og allsidig kosthold. Hvetekim, vegetabilske oljer, grovbrød, mandler, spinat, paprika, brokkoli, nøtter og egg er gode kilder for E-vitamin.