Dyrt å bo? Saksøk megler!

Sliter du med høye boutgifter og verdifall på boligen? Nå kan du få erstatning av megler dersom du er blitt lokket til å kjøpe en bolig du ikke har råd til.

Boligannonser
Foto: Lars Håkon Mosvold / Scanpix

Mange banker har fått kritikk for å ha delt ut for høye boliglån helt ukritisk.

Men nå er det ikke lenger bare bankene som må ta ansvar når folk ikke klarer å betjene høyere boutgifter.

I en fersk dom blir megleren holdt ansvarlig for å ha solgt en leilighet som kunden egentlig ikke har råd til.

- Er det rimelig å legge et slikt ansvar på megleren, eller bør folk selv ta ansvar? Delta i diskusjonen nederst i artikkelen!

Viktig for mange

- Det er en veldig viktig dom. Den åpner for å fremme krav mot megler og selger dersom man mener man har kjøpt katta i sekken, sier advokat Bjørn Stokvold.

Advokat Bjørn Stokvold

Bjørn Stokvold med prospektet for leiligheten i Vika Quartalet

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Han representerer en alenemor som nylig har vunnet frem i tingretten etter at hun kjøpte en leilighet som ble for dyr for henne. Det hun kjøpte var en lavinnskuddsleilighet med høy fellesgjeld.

- Hun opplevde en dobling i løpet av eit år. Mens utgiftene i utgangspunktet var på 8.500 kroner i måneden, steg de raskt til over 17.000 kroner.

Mens utgiftene steg, sank samtidig verdien av boligen.

Megler må dekke verdifall

Løsningen for alenemoren ble å selge leiligheten med tap. Det oppsiktsvekkende er at megleren som solgte henne leiligheten, no er dømt til å dekke tapet hennes på over en million kroner.

Finn Tveter

Finn Tveter, Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund kaller ansvaret urimelig.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, mener det er urimelig å legge et slikt ansvar på meglere.

- Det er jo alltid trist når kjøpere kommer i en slik situasjon, men å legge ansvar over på megler, det er et ganske stort sprang, sier Tveter og understreker at dommen vil bli anket.

Kan bli dyrt for meglerne

Mens Tveter hevder at dette kun er en enkeltstående sak, og at bransjen ikke trenger å frykte ringvirkninger av denne dommen, er andre fagfolk ikke i tvil om at dommen kan være en døråpner for andre.

- Dette kan bli veldig dyrt for veldig mange meglere. Det er klinkende klart, seier førstelektor ved eiendomsmeglerutdanningen på Høyskolen BI, Gorm Kunøe.

- Nå kommer sakene

Gorm Kunøe

Førstelektor ved meglerutdanningen på BI, Gorm Kunøe, mener dommen er viktig.

Foto: Eirik Kleiven / NRK

Mange kjøpere av borettslagsleiligheter har den siste tiden opplevd at leilighetene deres er blitt langt dyrere å sitte på, enn de var forespeilet.

I tillegg til bankene, blir altså nå også de som har solgt leilighetene stilt til ansvar.

Kunøe spår at vi nå kan få et skred av lignende saker.

- De meglerne som har svin på skogen går en dyster fremtid i møte, for nå kommer sakene, sier forskeren.

Hva mener du? Er dette å sy puter under armene på folk, eller er det rett og rimelig at meglere skal ha et slikt ansvar? Si din mening her:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)