Dyrest er best

Uoriginale blekkpatroner kan skape problemer for dataskriveren din. Det mest positive som kan sies om dem er prisen, viser en ny test.

Utskrift
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Å kjøpe dataskriver til hjemmebruk blir stadig billigere. Men fortsatt er prisene på blekkpatroner skyhøye, i hvert fall om du velger originalblekk av samme merke som skriveren din.

Markedets billigste skrivere går nå for rundt tre hundrelapper, mens én enkelt blekkpatron kan koste godt over halvparten av dette. Prisene varierer ganske mye mellom forhandlerne, både på nett, i butikk og i kampanjeperioder.

Forbrukerrådet har nå testet åtte uoriginale blekkpatroner og sammenliknet dem med originalblekk fra henholdsvis Canon, Epson og HP, på skrivere fra de samme tre produsentene. Undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med den europeiske testorganisasjonen ICRT .

Utskriftskvalitet har vært viktigste kriterium i jakten på vinnerne. I vurderingen av utskriftene er skarphet, kontrast, fargefordeling og eventuelle striper de viktigste stikkordene.

Tørketid, holdbarhet og blekkforbruk per utskrift er også tatt med i beregningen, samt hvor enkelt det er å sette patronene inn i maskinene.

Merkevarer vinner

Blekkpatroner

Originale patroner er best - og dyrest.

Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock

Merkevarene er testens vinnere. Originale blekkpatroner gir de aller beste utskriftene, men er da også langt dyrere enn de fleste kopiproduktene.

Men mye av det uoriginale blekket skriver også ut med god kvalitet, og samtlige produkter i testen får karakteren godkjent.

Da er det verre med anvendeligheten. Lekkasje av blekk kan være et problem hos noen av de uoriginale patronene. Andre kan ikke brukes i printeren i det hele tatt, selv om pakningen hevder at det går greit.

Årsaken til det er at små datachips i patronene kan inneholde feil informasjon som gjør at de ikke gjenkjenner printeren. I så fall risikerer du å ikke kunne skrive ut noe som helst. I tillegg til patroner er også refill-systemer testet, med varierende resultat.

LES OGSÅ: Test av multifunksjonsskrivere

Miljøproblem?

Testerne mener det kan bli et miljøproblem når skrivere stadig blir billigere samtidig som blekket koster flesk. Dette kan føre til at PC-brukere i stadig større grad kjøper ny skriver (med blekk inkludert) i stedet for å bytte ut blekkpatronene.

Canon er testens klare vinner. Lang tørketid og høy pris (også for utskrift av tekst) trekker ned, men alt i alt gir disse patronene utskrifter av god kvalitet, og de er enkle å benytte.

Noen av Armors blekkpatroner kommer dårligst ut. Utskriftene er riktignok helt ok, men bare når patronene virker ordentlig. Eller virker i det hele tatt.

Prisen for utskrift av ett foto i A4-format varierer fra 2,48 kroner (Armor) til hele 21,71 kroner (Pelikan).

Se hele testen her!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.