Nå kan det bli en enda mer kostbar affære med skjødesløs bruk av bank- og kredittkort. Egenandelen ved misbruk har gått opp fra 800 til 1200 kroner.
I mer alvorlige tilfeller, såkalt grov uaktsomhet, kan du risikere å måtte dekke inntil 12.000 kroner av tapet selv. Tidligere var grensen 8000 kroner.
Og de som bevisst ser bort fra kravene til sikkerhet (såkalt forsettlig eller svikaktig opptreden) og blir svindlet, må dekke hele tapet selv.
De nye beløpsgrensene framgår av
, og er en følge av EU-direktivet om betalingstjenester.- LES OGSÅ:
Forsiktighet på reisen
Svindelen med betalingskort øker. De norske bankene rapporterer om kortsvindel for 215 millioner kroner i fjor. Det er åtte prosent mer enn året før.
Hvis du kjenner - og følger - reglene om sikkerhet og beskyttelse, er du imidlertid ikke spesielt utsatt i Norge. Svindelen utgjør bare 0,3 promille av den totale kortbruken her i landet.
På reise i utlandet kan du være mer utsatt. Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) anbefaler ekstra oppmerksom ved bruk av kort i minibanker, restauranter og hoteller på reiser ute i verden.
Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon
Foto: FNH- Svindlere kan ha montert kopieringsutstyr på minibanker og terminaler. Skjul derfor alltid koden når du taster den.
- Det kan hindre både at et kamera fanger opp koden din og at noen kikker deg over skulderen, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNO.
- Det er også et helt elementært råd å ikke oppbevare kort og kode sammen. Lær deg koden utenat. Å skrive den ned er et eksempel på grov uaktsomhet, legger hun til.
Hvem skal dekke tapet?
Når man blir utsatt for svindel, hender det at kortinnehaveren og banken ikke blir enige om hvem som skal dekke tapet. Da kan tvisten havne i Bankklagenemnda, som i fjor mottok 864 klagesaker.
Også det er en økning fra året før. Nesten halvparten av sakene dreide seg om misbruk av bortkomne betalingskort, og et flertall av sakene endte med at banken fikk medhold.
LES OGSÅ:
Hva var alternativet?
Når Bankklagenemnda skal avgjøre om korteieren har oppført seg grovt uaktsomt, blir det ofte en konkret vurdering fra sak til sak om hva alternativet var.
Ville det for eksempel vært naturlig å gjøre noe helt annet for å være på den sikre siden? Ble tapet varslet umiddelbart, og ble kortet oppbevart på en forsvarlig måte?
I nemndas vurdering av sannsynlighet vil avgørelsen ofte gå i bankens favør når alt annet kan utelukkes. Saker der omstendighetene rundt svindelen er uklare, blir ofte avvist i nemnda og henvist videre til rettsvesenet.
Her er noen eksempler fra de siste sakene Bankklagenemnda har behandlet:
LES OGSÅ: