- Dette er sjokkerende og hører ingensteds hjemme, sier direktør Gunnar Jordfald i Statens Næringsmiddeltilsyn - SNT.
Ferdig renset
De fleste norske kommuner har ett eller flere høydebasseng. Bassengene sikrer trykk på vannet og jevn vannforsyning. Det vanligste er at råvannet går inn i renseanlegg der det også gjerne klores. Så pumpes det rene vannet opp i høydebasseng - og derfra går det direkte til forbrukerne.

Loven pålegger kommunene å etablere faste rutiner for rensing og sjekking av høydebassengene. Døde dyr, søppel og skrot skal ikke forekomme i bassengene som sender vannet direkte ut til abonnentene.

Det er enkelt å få åpnet luken ned til det rensede drikkevannet.
Men det er mange lovbrudd ute i kommunene; stiger står usikret, luker er åpne og anleggene mangler alarm. Høydebasseng ligger åpent for folk som kan kaste og tømme ting nedi og fugler og andre dyr kommer inn via usikrede luftakanaler.

Man kan uhindret klatre opp på taket til dette høydebassenget.
Søppelkasse
Forbrukerinspektørene har snakket med næringsmiddeltilsyn i en rekke kommuner på Østlandet. I en kommune ble det funnet motorsykkeldeler i et basseng i en annen fant tilsynet tarmbakterier som trolig skyldes at barn har gjort fra seg i bassenget.
Lista over uvedkommende gjenstander er lang. Her er noen eksempler: oljefilter, søppelpose, hasjpipe, fuglekasse, død fisk, døde mus og rotter, brukt kondom, spraybokser og levende mark.
SNT- direktøren mener at staten må etablere et tilsynssystem som forhindrer at kommunene fortsetter "å ture fram på denne måten", som han kaller det. Jordfald mener at det må bli slutt på at drikkevannforsyningen taper i den kommunale kampen om penger i kommunene.
Lovbrudd
Også Folkehelseinstituttet roper varsko og slår fast at det dreier seg om lovbrudd når kommunene ikke har rutiner som sikrer forsvarlig levering av drikkevann. Folkehelsa har regnet ut at ca 300 000 mennesker blir sjuke av forurenset drikkevann hvert år i Norge.
- Vi skal huske på at urent drikkevann er en større kilde til sjukdom enn bedervet mat i dette landet, slår SNTs Gunnar Jordfald fast.
Aud Jøran Kalfoss, Forbrukerinspektørene 15.05.02