Hopp til innhold

Amalie sparte tusenlapper på å bytte mobilabonnement

Kjøper du mobil med binding uten å sjekke om abonnementet passer for deg? Det er en risikosport.

Amalie i telefon ute

Amalie fra Teenage Boss ville rydde opp i mobilutgifter som var unødvendig høye. Det viste seg at hun sparte tusenlapper i året ved å skifte abonnement.

Foto: Sølve Søther

Elektronikkjedens reklameaviser er for tiden proppfulle av fristende tilbud på mobiltelefoner, men mange av de beste prisene fordrer at du er villig til å binde deg til et mobilabonnement.

Det første du skal se etter er totalprisen på abonnement og telefon i løpet av et år, som butikkene plikter å opplyse om. Men denne summen er ikke nødvendigvis hele sannheten.

Selv om totalprisen for mobil og abonnement står oppført, er det ikke alltid det gir et riktig bilde av hvor mye det vil koste for deg.

Billige mobilabonnement som skal gi deg «full kontroll på regningen», kan vise seg å bli mye dyrere enn nødvendig.

Fylte på for 600 kr

Amalie Fagerhaug Evjen fra TV-serien Teenage Boss hadde et abonnement som ifølge markedsføringen skal gi henne full kontroll på mobilbruken.

Både Telenors Komplett Kontroll og Netcoms YoungTalk er eksempler på en slik type abonnement.

Prisen på abonnementet var bare 200 kroner i måneden, noe som inkluderer ringetid, sms-bruk og mobildata.

Men mobilutgiftene hennes stoppet ikke på 200 kroner i måneden. De 30 tekstmeldingene som var inkludert ble brukt opp raskt.

– Etter to dager bruker jeg opp de inkluderte sms-ene. Så det går fort, sier Amalie.

Hun endte med å fylle på telefonen med 600 kroner den måneden hun var med i Teenage Boss og styrte både sin egen og familiens økonomi.

Men totalt 800 kr i måneden i mobilutgifter for en ungdom er helt unødvendig, selv om du bruker mobilen mye.

Amalies telefonregning

Amalie fant ut at hun bare hadde 30 inkluderte sms i sitt abonnement og ville bytte til et abonnement bedre tilpasset hennes ringemønster.

Foto: Sølve Sæther / NRK

Sjekk Telepriser.no

Hos Telepriser.no kan du sjekke hvor mye de ulike abonnementene koster med ditt ringemønster. Sjekk dette før du velger mobil og abonnement. Telepriser er en gratistjeneste som er driftet av Post- og teletilsynet.

Er du usikker på akkurat hvor mye du bruker kan du likevel få et godt inntrykk ved å velge listen for om du ringer sjelden, daglig eller mye.

Ringer du sjelden betyr dette for eksempel at Telenor Komplett kontroll (et av abonnementene som i utgangspunktet koster 200 kroner i måneden) koster 3144 kr mer i løpet av et år enn hvis du velger det billigste abonnementet hos Telepriser.no.

Med dette ringemønsteret bør telefonen din blitt satt ned med over 3000 kr for at det skal lønne seg å binde seg til dette abonnementet.

Under ser du et eksempel på hvor mye du sparer på å velge de billigste abonnementene på markedet sammenliknet med to populære abonnementer fra NetCom og Telenor. Prisene er hentet fra Telepriser.no i uke 49, 2012.

Prisforskjeller telepriser.no

 

Billigst

Youngtalk

Komplett kontroll

Ringer sjeldent

39

200

301

Ringer daglig

79

460

490

Ringer hyppig

199

1259

1322

Her ser du prisforskjellene på NetCom og Telenors 200-kroners-abonnementer, sammenliknet med billigste oppgitte abonnementspris på Telepriser.no.

Ni sms om dagen

Bruker du mobil hyppig koster Telenor komplett kontroll 4932 kr mer enn det billigste abonnementet i året. Men for mange ungdommer som sender mye tekstmeldinger og bruker en del mobildata vil forskjellen være enda større.

Bak det Telepriser.no har kalt «ringer hyppig» er det i tillegg til ringetid satt opp et forbruk på 289 sms, fem mms og 92 mb mobildata i måneden.

289 tekstmeldinger vil si at du sender ni tekstmeldinger om dagen. Mange ungdommer vil nok si at de bruker mer enn det.

komplett kontroll

I Elkjøps kundeaviser er det kampanje for blant annet mobiler med abonnementet Komplett kontroll

Foto: Picasa

Før mobilkjøp

Før du kjøper en mobiltelefon med abonnement, bør du sjekke følgende på Telepriser. no:

1. Hva blir den årlige kostnaden for deg ved dette abonnementet?
2. Hva blir den årlige kostnaden ved å velge det billigste abonnementet for deg?
3. Hvor mye er mobilen satt ned i pris?

I mange butikker kan du bytte til et annet abonnement som passer bedre for deg og samtidig få redusert mobilprisen. Det lønner seg å spørre hva butikkene kan tilby.

Ring kundeservice

Har du allerede et abonnement du skjønner er dyrere for deg enn nødvendig?
Da kan du starte med å ringe kundeservice hos det selskapet du er i.

Det gjorde Amalie. Hun fikk råd om å bytte til et litt dyrere abonnement som var tilpasset hennes ringemønster slik at hun ikke trengte å fylle på med dyre kontantkort.

– Det er jo dobbelt, dobbelt, dobbelt så mye for pengene, sier Amalie.

Fra å ha 30 inkluderte sms i måneden. Fikk hun 600 inkluderte sms. Samtidig ble mobilutgiftene hennes mer enn halvert.

Mor og stefar var litt skeptiske til at hun skulle gå over til et abonnement som var dyrere i måneden, men Amalie klarte til slutt å få dem til å forstå at totalkostnadene kom til å bli lavere.

– Jeg får mye mobildata, meldinger og ringeminutter og har ennå ikke brukt mer enn det som er inkludert. Totalt sett bruker jeg mye mindre penger på telefon nå. Før måtte jeg bare fylle på hele tiden, sier hun.

Hvis det ikke var viktig for henne og familien å fortsatt være kunde i samme selskap, kunne hun ved å sjekke telepriser.no ha funnet et enda rimeligere abonnement for henne.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)