NRK Meny
Normal

Sjekk hvor mye du må skatte

Nå kommer skattetrekksmeldingen som viser hvor mye du må skatte i 2016.

iPad og ark med skatteinfo

Det elektroniske skattekortet havner automatisk hos arbeidsgiveren din.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Skatteetaten har beregnet hvor mye de tror du skal skatte i 2016, og 3,8 millioner lønnstakere og pensjonister kan de neste dagene vente seg skattedommen.

Du får ikke lenger skattekortet i posten – alt skjer elektronisk og automatisk.

Halvannet år tilbake

Du bør alltid undersøke de tallene som ligger til grunn for skatteetrekksmeldingen.

Rolf Lothe

Du bør kontrollere alle tallene, men de viktigste er fradragene. De påvirker hvilken tabell du får, og feil tabell kan føre til baksmell, sier Rolf Lothe fra Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen
Dame med mørkt hår og sort dressjakke

Har du hatt store endringer i inntekt, formue eller fradrag bør du endre skattekortet slik at skatten du trekker i 2016 blir riktigst mulig, sier Mariken Holter fra Skatteetaten.

Foto: Baard Brinchmann L / Skatteetaten

– Skatteetaten har ført opp den inntekten, de fradragene og den gjelden og formuen de tror du kommer til å ha neste år, men du bør sjekke om tallene stemmer, oppfordrer Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Skattekortet som lages på bakgrunn av skattetrekksmeldingen er basert på halvannet år gamle opplysninger. Mye kan ha endret seg siden da.

– Tallene skattekortet baseres på er alltid hentet fra sist kjente skatteoppgjør, det vil si inntektsåret 2014. Det er fordi inntektsåret 2015 ikke er avsluttet når skattetrekksmeldingen sendes ut, forteller Mariken Holter, Skatteetatens kommunikasjonsdirektør.

De siste årene har renta bare gått nedover. De fleste som har boliglån betaler derfor mindre renter i 2016 enn de har gjort tidligere.

– Skattetrekksmeldingen er justert med renteutviklingen i 2015, og forventet utvikling i 2016. Prognosene er basert på utregninger fra Finansdepartementet, forteller Holter.

Riktig tabell

– De fleste har tabelltrekk, og tabellen tar høyde for lønnsendringer. Du skatter for eksempel i samme tabell med en årslønn på 300.000 og 600.000 kroner. Tabellen fungerer slik at den trekker en høyere prosent, jo høyere lønn du har. Du trenger derfor normalt ikke ny skattetrekksmelding selv om lønnen er høyere, eksemplifiserer han.

Det kan likevel være grunn til å be om ny skattetrekksmelding dersom du har vesentlig høyere lønn enn grunnlaget tilsier og du jobber mye overtid.

– Grunnen til dette er at trekkprosenten på overtid påvirkes av hvor høy lønn som fremgår av grunnlaget for skattetrekksmeldingen; høyere lønn betyr høyere trekkprosent, understreker skatteeksperten.

Men når renteutgiftene endrer seg, skjer ingenting automatisk.

– 0 kroner og 20.000 kroner i renteinntekter gir forskjellig trekktabell. Er du i en tabell som tekker for lite skatt av lønnen din må du over i en annen tabell for å unngå baksmell, presiserer Lothe.

Skattekortet leveres automatisk

Stemmer alle tall, tenger du ikke gjøre noen ting.

Fra 2014 innførte Skatteetaten en ordning der du slipper å levere den såkalte skattetrekksmeldingen til arbeidsgiver.

Nå henter arbeidsgiver skattekortet direkte fra Skatteetaten.

– Finner du feil ber du om nytt skattekort på nettsidene deres, og arbeidsgiveren henter det nye kortet ditt automatisk, sier Lothe.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.