NRK Meny
Normal

Unngå restskatt - sjekk skattekortet nå

Du trenger ikke varsle arbeidsgiver om endringer i skattekortet, du må bare passe på at skattetrekket er korrekt.

iPad og ark med skatteinfo

Nå må du logge deg inn på Skatteetatens sider for å se skattekortet ditt.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Anne Kirkhusmo

Det eneste du selv må gjøre, er å sjekke at opplysningene på skattetrekksmeldingen er korrekte. Hvis du har store endringer i for eksempel inntekt, gjeld, renter og andre fradrag, kan det vært lurt å endre skattekortet slik at du ikke risikerer å betale for lite skatt gjennom året, sier Anne Kirkhusmo.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Rolf Lothe

Det er ikke så lett å ha en formening om skattetrekket er riktig, bare ut ifra trekkprosent eller tabellnummer på skattetrekksmeldingen. Det er derfor viktig at du sjekker de tallene som ligger til grunn for skattekortet, sier Rolf Lothe.

Foto: Bo Mathisen

Skattekortet kommer ikke lenger i posten, og det må ikke leveres.

Både e-brukere og vanlig skattytere kan sjekke skattekortet elektronisk.

– I fjor innførte vi en ordning der du slipper å levere den såkalte skattetrekksmeldingen til arbeidsgiver. Nå henter arbeidsgiver skattekortet direkte fra Skatteetaten, sier Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten, til NRK.no.

Må kontrolleres

– Det er viktig å sjekke at skattetrekket er riktig. Hvis du gjør en liten jobb nå, slipper du den irriterende restskatten neste år, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, til NRK.no.

Dersom tallene stemmer, stemmer skattekortet.

– Skattekortet er basert på opplysninger fra 2013, og er bare et forslag. Hvis du vet bedre bør du endre dem, understreker Lothe.

Har du for eksempel blitt pensjonist, arvet verdier, endret lønn eller tatt opp lån, bør du se på skattekortet. Ved å endre grunnlaget og få nytt skattekort, blir resultatet riktigere.

– Skatteprosenten finner du i skattetrekksmeldingen. Mener du den oppgitte trekkprosenten er for høy eller lav, bør du endre trekkprosenten slik at du trekker riktig skatt gjennom hele året, oppfordrer Kirkhusmo.

Når du har sjekket skattekortet og alt ser korrekt ut, trenger du ikke foreta deg noe.

– Arbeidsgiver og pensjonsutbetaler henter selv skattekortet elektronisk. Bytter du jobb, kan din nye arbeidsgiver hente skattekortet på grunnlag av personnummeret ditt, forklarer Lothe.

Kan endres hele året

Hvis du skal endre skattekortet i løpet av året, må du oppgi hva du har tjent og hvor mye du har skattet hittil i år.

– Hvis ikke blir skattekortet feil. Opplysningene finner du på siste lønnsslipp, forklarer fagsjefen i Skattebetalerforeningen.

Endringene kan du gjøre på Skatteetatens sider.

– Arbeidsgiver får automatisk beskjed om endringene elektronisk, og kan legge dette inn i sine lønnssystemer, forklarer Kirkhusmo.

Veldig mange trekkes etter tabell, og da vil du beholde samme tabell selv om du legger inn lønnsendringer.

– Dette skyldes at tabellen tar høyde for variasjoner i lønn. Får du derimot endrede fradrag, kapitalinntekter eller formue, for eksempel lavere renteutgifter, bør du be om nytt skattekort. Da vil du komme over på en annen tabell, avslutter Rolf Lothe.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.