Du må betale for å sjekke reseptene dine

Snart blir elektroniske resepter innført i hele landet. Men ordningen er ikke gratis.

Innlogging på Mineresepter ikke gratis

Nettjenesten Mineresepter.no er ment å gjøre ting lettere for pasientene. Men det koster penger.

Foto: Colourbox/NTB Scanpix/Commfides

Den nye papirløse ordningen med e-resepter er snart innført over hele landet. E-reseptene gjør at pasienter bare trenger å identifisere seg i kassen når de skal hente ut medisinene sine.

Ordningen gjør også at pasienter kan logge seg inn på den offentlige tjenesten Mineresepter.no for å se hvilke medisiner de skal ha og hvilke de allerede har fått.

Men dette er slett ikke gratis.

Skal man logge seg inn her, må man både ha en Buypass-kortleser og et såkalt smartkort, eller en Commfides USB-pinne.

Og har man ikke dette fra før, må man i verste fall ut med over 540 kroner for både kort og kortleser, eller hele 1180 kroner for USB-pinnen.

Anne-Lise Härter, Avdelingsdirektør i Heldirektoratet. Foto: Helsedirektoratet

Anne-Lise Härter, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Foto: Helsedirektoratet

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne-Lise Härter skriver i en e-post til NRK.no at disse kostnadene skyldes at det per i dag bare finnes to innloggingsløsninger som tilfredsstiller det offentliges krav til sikkerhet.

– Tjenester som inneholder eller behandler helseopplysninger om enkeltpersoner krever elektronisk ID på høyeste sikkerhetsnivå, sier Härter.

Og det er da kun Buypass og Commfides som er godkjent for pålogging på høyeste sikkerhetsnivå, opplyser avdelingsdirektøren.

Les også:

Krever en annen type sikkerhet

Atle Årnes, Datatilsynet

Atle Årnes, fagdirektør i Datatilsynet.

Foto: Tor Risberg / NRK

Fagdirektør i Datatilsynet, Atle Årnes, forklarer at det er hvilken informasjon som skal vises som avgjør hvor mye man skal beskytte disse opplysningene.

Fordi økonomiske opplysninger ofte krever en annen type sikkerhet, beskyttes ikke økonomiske opplysninger på samme måte som helseopplysninger.

– De opplysningene som er lagret hos Skatteetaten er ikke nødvendigvis veldig sensitive, sier Årnes.

– Likevel hender det jo at man vil beskytte slike opplysninger godt, for det kan bli dyrt om noen bryter seg inn og misbruker disse opplysningene, sier fagdirektøren.

Årnes poengterer at beskyttelse av sensitive personopplysninger er spesielt viktig, slik at disse opplysningene ikke kommer på avveie og blir tilgjengelig for uvedkommende.

– Sensitive opplysninger går blant annet på etnisk bakgrunn, politisk eller religiøst ståsted, om en person har vært mistenkt, siktet eller dømt for en straffbar handling, seksuelle forhold eller nevnte helseforhold, sier han.

– Og når man har vurdert noe til sensitive opplysninger, krever disse et ekstra høyt sikkerhetsnivå. Da nytter det for eksempel ikke bare med et brukernavn og passord, sier Årnes.

Les også: Gir opp å fjerne hemmelige opplysninger

Jobber for mer utbredte løsninger

Den kostnadsfrie innloggingsløsningen MinID, som man blant annet bruker for å logge seg inn på Altinn med, er med andre ord vurdert til å ikke være sikker nok for innlogging å sjekke egne resepter.

– Anskaffelse av ID-løsningene Buypass og Commfides har en pris. Derimot er det gratis å logge på og bruke tjenestene, sier avdelingsdirektør Härter.

Hvorfor har man ikke fått til et innloggingssystem som er helt gratis for brukerne?

– Myndighetene jobber med å etablere mer utbredte løsninger også for høyeste sikkerhetsnivå, sier hun og understreker nok en gang at det er gratis å logge på og bruke tjenestene.

Härter opplyser samtidig om at alt fra Altinn-kort med Buypass-akseptansmerke, vanlige spillekort fra Norsk Tipping eller andre Buypass-kort kan alle brukes til innlogging på Mine resepter.

Og har du en Buypass-kortleser som er tilsendt fra Norsk Tipping, kan også denne brukes ved innlogging på Mine resepter.

Slik får du logget inn billigst mulig

  • Gå inn på Norsk Tipping og registrer deg som ny kunde. Da får du tilsendt et spillekort som du må hente på posten. Kortet koster 60 kroner. Pass på å bestille gratis kortleser samtidig.
  • Om du allerede har et spillekort, men ikke en kortleser, kan du bestille gratis kortleser fra Norsk Tipping sine nettsider. (NB! Kortleseren er bare gratis ved førstegangsbestilling. Har du tidligere fått tilsendt en kortleser, men trenger en ekstra, må du kjøpe ny på Buypass.no)
  • Hvis du har bestilt spillekort som førstegangskjøper over nett, ligger alle nødvendige sertifikater i kortet fra før. Offentlige nettbaserte tjenester som Mineresepter.no krever nemlig kvalifiserte sertifikater for identifisering og signering, og kortet du bruker må være oppgradert for dette. Hvis du derimot kjøper spillekort hos kommisjonær, må du oppgradere kortet hos Buypass. Oppgraderingen koster 59 kroner.

Minimumspris for kortleser og kort med riktige ID-sertifikater kommer da på 60 kroner.

Her blir e-resepten innført

I disse fylkene blir e-resepten innført fremover

Fylke og kommune

Dato

​Finnmark: alle kommuner.

8/5/12

​Troms: alle kommuner.

15/5/12

​Nordland: alle kommuner.

22/5/12

​​Nord-Trøndelag: alle kommuner.

​30/5/12

​Sør-Trøndelag: alle kommuner.

​5/6/12

​Møre og Romsdal: alle kommuner.

​2/10/12

​Oslo

​16/10/12

​Akershus

13/11/12

​Buskerud: alle kommuner

​2013*

Vestfold: Hof, Holmestrand, Lardal, Sande, Svelvik

​​2013*

Telemark: Notodden, Hjartdal

​2013*

Østfold: alle kommuner

​2013*

​Hedmark: alle kommuner

​2013*

Oppland: alle kommuner

​2013*

​Sogn og Fjordane: alle kommuner

​2013*

* Dato fastsettes senest 6 måneder før oppstart.  Kilde: Helsedirektoratet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)