Hopp til innhold

Du kan spare bensinpenger

Kjører du rundt med for lite luft i dekkene på bilen, kaster du penger ut av vinduet.

DAGLIGVARESALG

Slappe dekk får motoren til å sluke mer bensin.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Nordmenn er verdensmestere i å klage på bensinprisen. Likevel er vi ikke så flinke til å spare på drivstoffutgiftene.

Det tyske magasinet Auto motor und sport har utført tester som viser at slappe dekk fører til at motoren sluker 10 – 15 prosent mer bensin.

- Jeg kjenner ikke resultatene i denne testen, men det er ikke tvil om at lufttrykk har noe å si. Dekk med lite lufttrykk gjør at rullemotstanden til dekkene øker, og dermed øker drivstofforbruket, forklarer Erik Aalling, leder av seksjon for kjøretøyteknikk ved Statens vegvesen, til NRK.no.

Les også: - Fyll bildekkene med nitrogen

Tungt på taket

Den tyske testen viste også at takboksen på bilen alene øker bensinregningen med 18 prosent.

- Om du ikke har noe i boksen eller på takgrinden er det bare å ta dem av. Skiboks eller takgrind øker luftmotstanden, som også øker drivstofforbruket, forklarer Aalling.

Om du i tillegg har lite luft i dekkene blir det enda tyngre for bilens motor.

- Det blir som når du sykler med lite luft i dekkene, sammenlikner han.

Aalling forteller at nye, miljøoptimaliserte biler kommer med en anbefaling fra leverandøren om mer luft i dekkene for å redusere rullemotstanden.

Les også: Vil overvåke deg i bilen

Sjekk lufttrykket

Om du ikke bruker skiboksen er det bare å ta den av. Men lufttrykket må du selv sjekke.

- Du må bruke utstyr for å sjekke at lufttrykket er korrekt. Det kan du kjøpe i bilrekvisitabutikker, eller bruke gratis på bensinstasjoner, opplyser Aalling.

Trykket på dekkene skal være forskjellig fra bil til bil, men er som oftest oppført i en tabell i bilens instruksjonsbok.

Les også: - Livsfarlig takboks

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)