Du kan bli svindlet – og deretter dømt

Blir du lurt av en svindler til å sende penger til utlandet, kan du bli mistenkt for hvitvasking. I ytterste konsekvens kan du bli dømt til bøter og fengselsstraff.

Økokrim

Økokrim har hjulpet mange mennesker som er blitt brukt som «muldyr» av utspekulerte svindlere. Tar du mot og videresender penger til utlandet, kan du bli tiltalt for det, selv om du selv er blitt lurt.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

NRK.no har i dag skrevet flere saker om svindelsaken der Ingar (67) ble loppet for 33 500 kroner i en intrikat svindel med flere uskyldige nordmenn som sentrale rollefigurer. Kamerunske svindlere spilte nordmennene opp til hverandre, og lurte dem til å sette inn annonser og overføre penger.

Hos Økokrim kalles disse uskyldige nordmennene muldyr. Politiet har vært klar over framgangsmåten en stund.

– Vi har vært i media og advart mot dette. De fleste av de som blir brukt som muldyr, har enten forsøkt å kjøpe seg et dyr, eller funnet en kjæreste på nettet, sier Anne Dybo, rådgiver i Økokrim til NRK.no.

LES OGSÅ: Slik kjemper Finn.no mot svindlerne
LES OGSÅ: Hunden «Asterix» har trolig aldri eksistert

Kan bli dømt for hvitvasking

I dette tilfellet fikk 67-åringe Ingar overført et pengebeløp fra en annen uskyldig part, en kvinne som trodde hun betalte for en norsk hund. Dette pengebeløpet sendte han videre til Kamerun. Ifølge norsk lov kan dette medføre straffeforfølgelse, fordi det juridisk sett er hvitvasking av penger.

Økokrim samarbeider med afrikanske myndigheter, men det er ifølge Dybo sjelden det innledes etterforskning mot svindlerne. Dermed er det bare nordmenn som blir sittende med Svarte-Per.

LES OGSÅ: Nettsvindelen øker kraftig
LES OGSÅ: Advarer mot netthandel

Ber bankene varsle kundene

Økokrim jobber hovedsakelig forebyggende for å stoppe denne typen kriminalitet. Hvert år er det mange som lar seg lure. Oftest er det folk som har funnet seg en utenlandsk kjæreste på nettet, der det viser seg at svindlere har opprettet en falsk profil, men tallet på hundesvndler holder seg jevnt, år etter år.

– Hva gjør dere for å forhindre dette?

– Vi fanger opp folk som er i ferd med å bli lurt. Vi ber bankene om å få kundene til å ringe hit, så kan vi forklare dem hva de er i ferd med å bli utsatt for. Vi har avverget en del, og vi har ryddet opp en del for folk som har opplevd å få penger inn på konto, sier hun.

– Hva bør man gjøre som forbruker?

– Nå du får treffer nye utenlandske kontakter på sosiale medier, bør man være forsiktig. Ikke still kontoen din til disposisjon, sier Dybo.

LES OGSÅ: Unngå nettfellene
LES OGSÅ: Advarer mot svindel-e-post

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.