Hopp til innhold

Frykter mange vil bli syke av juksebiff

Få leser matens forpakning - det kan i verste fall føre til sykdom hvis du kommer hjem med sammensatt kjøtt.

Vondt i magen

Hvis du ikke gjennomsteker sammensatt kjøtt, kan du få matforgiftning og alvorlige magesmerter.

Foto: Colourbox

Tirsdag skrev FBI at Kjøttklister blir tillatt i Norge .

Dersom denne typen kjøtt blir solgt i butikkene, er Nofima , tidligere Matforsk, bekymret over alle som risikerer å bli syke.

Leser ikke

Nofima forteller at det er stort spenn i hvordan folk tilbereder maten.

Even Heir

Even Heir

Foto: Kjell J. Merok, Nofima

- I en undersøkelse vi har utført blant forbrukere, svarer bare 17 prosent at de alltid leser informasjonen om tilbereding av maten før de lager den, sier Even Heir, forsker ved Nofima.

Undersøkelsen ble gjennomført i fjor vår, blant 2000 forbrukere i alle aldere fordelt over hele landet.

36 prosent svarte at de leste hvordan maten skulle tilberedes ofte.

De som ikke leser nøye vil da ikke oppdage at de handler sammensatt kjøtt, som krever annen tilbereding og må gjennomstekes for å unngå matforgiftning.

Heir viser til eksemplet med salmonella i fiskegrateng for en tid tilbake siden.

- Det står på pakken at den skal stekes i ovnen på 200 grader i en time. Likevel var det flere som varmet den i mikrobølgeovnen eller stekte den i en stekepanne. Da var det flere som ble syke, opplyser han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Halvparten foretrekker rød biff

Alt sammensatt kjøtt må oppnå en kjernetemperatur på minst 70 grader før det kan spises.

Alt sammensatt kjøtt må oppnå en kjernetemperatur på minst 70 grader før det kan spises.

Foto: Colourbox

Av undersøkelsen kom det også frem at nesten halvparten, 45 prosent, var helt enig i at biffen smaker best når den ikke er helt gjennomstekt.

Samtlige av disse risikerer å få E. coli hvis de ikke er klar over at kjøttet de spiser må gjennomstekes.

- Kjøttet må stekes til kjernetemperaturen er på minst 70 grader. Hvis man tilbereder maten i ovnen, kan man bruke steketermometer. Hvis du steker kjøttet i en stekepanne er det ingen enkle kjennetegn som viser at kjøttet er skikkelig gjennomstekt, men også her gjelder 70-graders regelen, sier Heir.

Alvorlige magesmerter

Med det nye sammenlimte kjøttet vil det være overflatebakterier i hele kjøttstykket, ikke bare på overflaten.

Heir ser på dette som en veldig stor risiko.

- Av farlige bakterier er det særlig visse typer E. coli som er risikoen. Du trenger veldig få av disse bakteriene for å bli syk. Slike E. coli bakterier kan gi veldig alvorlige sykdomstilfeller. Det begynner med alvorlige magesmerter og kan gå over til blodig diaré og nyresvikt, forteller han.

E. coli er en type bakterie som overføres gjennom slakteprosessen, og kommer som regel fra dyrets avføring.

Vasker du kniven etter å ha skåret i rått kjøtt?

Vasker du kniven etter å ha skåret i rått kjøtt?

Foto: Colourbox

Man kan også bli syk dersom man bruker samme kniv til å skjære i rått og stekt kjøtt.

Bare 75 prosent av kvinnene og 61 prosent av mennene i undersøkelsen svarte at de alltid vasker kniven før de bruker den etter å ha skjært i rått kjøtt.


- Burde vært på restaurant

Enn så lenge vet man ikke om norske produsenter vil produsere sammensatt kjøtt i Norge.

- Det er ikke noe farlig, bortsett fra at man må ivareta mathygiene. Vi kan ikke avvise at teknologien har en mulighet, men vi har ikke tatt stilling til om dette er noe vi skal begynne med, forteller Nina Sundqist, kommunikasjonsdirektør i Nortura , moderselskapet til Gilde og Prior.

Selv om hun sier at det ikke er farlig dersom det er tilberet på rett måte, er hun enig i at det vil komme noen utfordringer sammen med den nye puslebiffen.

Nina Sundqvist

Nina Sundqvist

Foto: Nortura

- Det er klart at det finnes noen omdømmeutfordringer knyttet til dette, samtidlig som det sikkert gir muligheter. Men man må tenke mattrygghet på en annen måte. Det kan se ut som en biff, men vil ikke være en biff. Det er som kjøttdeig: Er det noen bakterier i den, så spres det. En puslebiff er satt sammen, akkurat som kjøttdeig, sier hun.

Heir fra Nofima mener det ville vært bedre om puslebiffen heller ble servert av faglærte kokker på en restaurant eller et annet serveringssted.

- Det kan være større risiko hvis produktene kun går til sluttforbruker, enn om de ville gått til storhusholdning og catering. De har mye bedre kunnskap om tilebreding av mat, avslutter han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)