Hopp til innhold

Slik slipper du å bruke alle BSU-pengene på bolig

Rentetrikset som gjør at du kan bruke deler av BSU-pengene på hva du vil.

Sparepenger

Med full BSU-konto kan du over 33 år ta ut flere tusenlapper hvert år.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Det finnes ikke noen bedre julegave enn å støtte boligdrømmen, sier Silje Sandmæl.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Christine Warloe

Mange vil nok føle at det er bedre å kvitte seg med gjeld, men rent økonomisk er det best å la pengene stå, sier Christine Warloe.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Med boligsparekonto for ungdom (BSU) kan du sette inn 20.000 kroner årlig og 150.000 kroner totalt, øremerket bolig.

Fra det året du fyller 34 kan du faktisk bruke rentepengene til hva du vil.

«Boliglåsen» oppheves

– Myndighetene har satt rammene rundt BSU-produktet, og en av betingelsene er at når du ikke får lov til å spare mer, er det naturlig og rimelig at du kan ta ut de rentene som påløper, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til NRK.no.

Med full BSU-konto og DNBs rente på 4,45 prosent er det 6.675 kroner.

– Du kan ta ut rentene du har opptjent fra det året du fyller 34 år uten å avslutte BSU-kontoen. Med Nordeas BSU-rente på 4,65 prosent kan du ta ut 6.975 kroner med full konto, sier Nordeas forbrukerøkonom Christine Warloe til NRK.no.

For å få utbetalt pengene må du henvende deg til banken. Da kan du enten få dem inn på kontoen din, eller som kontanter i banken.

Du styrer selv hvor og når og hvor mye du vil ta ut.

Unngå rentefella

Har du 100.000 kroner på BSU-kontoen får du flere tusen kroner i renter hvert år.

Merk deg at rentene inngår i den bokførte saldoen, og det kan se ut som om du ikke kan spare mer.

Beløpet under «Bokført saldo» i nettbanken kan være høyere enn maksimalbeløpet på 150.000 kroner, uten at kontoen er full.

Er du usikker på om du kan sette inn mer eller ikke, kan du enten legge sammen alle rentene og trekke dem fra totalbeløpet, eller kontakte banken.

Behold kontoen

Selv om du har full konto eller grunnet alderen ikke lenger kan sette inn penger, lønner det seg å beholde kontoen så lenge som mulig.

– Renten på BSU-kontoen er for de fleste høyere enn lånerenten. Rent økonomisk er det mer lønnsomt å la pengene stå på BSU-kontoene, råder Warloe fra Nordea.

Unntaket er om du er i vippeposisjon for den magiske 80-prosentgrensen som kan gi deg lavere lånerente.

– Får du bedre betingelser med lavere lån, må du regne på det og vurdere hva som lønner seg. Har du allerede under 80 prosent av boligverdien i lån vil det for de fleste lønne seg å beholde kontoen fordi BSU-renta er så høy, legger hun til.

Fortsett sparingen

Når du beholder BSU-kontoen bidrar det til at du er mer likvid og har en reserve du kan bruke hvis renta går opp.

– BSU-kontoen har en veldig god rente, den beste du kan opparbeide på risikofrie produkter. Det en god idé å la alle pengene stå for å få mer renter. Har du først tatt ut pengene får du aldri satt dem inn igjen, men er du i knipa og trenger penger er dette et godt alternativ, supplerer Sandmæl fra DNB.

Har du først begynt å spare til BSU og har ryddet plass til dette i økonomien, bør du fortsette med det og ha en langsiktig sparing.

Da vil du på sikt opparbeide en buffer som en del av ditt økonomiske sikkerhetsnett.

Fyll opp før jul

– Det svømmer over av julegaver under juletreet, men jeg synes den beste gaven unge kan få er støtte til bolig, understreker Sandmæl fra DNB.

Få klarer å komme seg inn på boligmarkedet uten hjelp fra foreldre eller besteforeldre i dag.

– Da er det bedre å gi poden penger som kan settes inn på BSU-kontoen enn en kakegaffel i sølv, legger hun til.

Du kan sette inn penger helt til 31. desember, men jo før du setter inn pengene, dess mer renter får du.

– Har du penger 1. januar bør du sette inn hele summen da for å få rentene hele året. Har du ikke råd til det, er det et godt alternativ med et fast trekk hver måned, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)