NRK Meny
Normal

Nei, du får ikke skattepengene nå

Skatteetaten har begynt å sende ut meldinger om at skatteoppgjøret er klart. Men ikke tro at du får penger inn på konto i dag.

Skatteoppgjør

Denne uken er det mange som har fått denne tekstmeldingen fra Skatteetaten, selv om pengene ikke kommer før tidligst neste uke.

Foto: Colourbox/skjermbilde av tekstmelding/montasje

Skatteetaten varsler nå skatteytere via tekstmeldinger og e-poster om at skatteoppgjøret er klart.

Alle som fra og med torsdag denne uken har fått en slik melding, kan gå inn på Altinns nettsider å sjekke om det blir penger igjen på konto eller penger å betale.

Må vente litt til på pengene

Anne Kirkhusmo

Anne Kirkhusmo er presseansvarlig i Skattedirektoratet

Foto: Baard Brinchmann
Rolf Lothe

Rolf Lothe er fagsjef i Skattebetalerforeningen

Foto: Bo Mathisen

Selv om du har mottatt det elektroniske skatteoppgjøret ditt, med beskjed om at du får penger tilbakebetalt, betyr det ikke at skattepengene kommer inn på kontoen din nå.

Den offisielle datoen for første pulje av skatteoppgjøret er ikke før midten av neste uke, nærmere bestemt onsdag 25. juni. Og det er først da de aller første vil få pengene tilbakebetalt.

– Det stemmer at fra nå og utover vil de som mottar elektronisk skatteoppgjør få oppgjøret sitt i Altinn når dette er klart. De som har penger til gode får pengene på konto fra 25. juni, sier presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet, til NRK.no.

Dette bør du sjekke

Akkurat som med selvangivelsen, bør du sjekke at skattemyndighetene ikke har gjort feil med oppgjøret.

– Menneskelige feil skjer av og til, det kan for eksempel være at et vedlegg ikke er kommet med eller andre feil, sier fagsjef Rolf Lothe i interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen.

Hans beste tips er å ta frem gamle skattepapirer, som også ligger tilgjengelig når du logger deg inn på Altinn.

– Sammen med skatteoppgjøret ligger tallene som er lagt til grunn for likningen, og disse bør du sammenlikne med selvangivelsen for å sjekke om alt stemmer, sier skatteeksperten.

Klagefristen går ut seks uker etter at du har fått skatteoppgjøret. Klageskjemaet finner du på Skatteetatens nettsider.

Hva om du må betale?

Får du restskatt på inntil en tusenlapp, må du betale denne 20. august. Restskatt på over tusen kroner kan betales i to omganger, med første termin 20. august og andre termin 24. september.

Selv om de aller fleste får skatteoppgjøret de nærmeste dagene, er det ikke alle som vil få det i denne omgang. Har du for eksempel levert selvangivelsen på papir, kan du bare glemme å få skatteoppgjøret nå. Da vil du få skatteoppgjøret en gang mellom 6. august og 15. oktober.

Får du skatteoppgjøret sent, vil første frist for tilbakebetaling være tre uker etter at skatteoppgjøret er klart, mens andre termin vil være åtte uker etter.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.