Vi samarbeider med politiet med å skolere våre ansatte på å være oppmerksomme, sier Jo Kobro fra Gardermoen.
Foto: Oslo LufthavnHele strategien til OSL, politiet og andre samarbeidspartnere på Gardermoen, er å passe på at de reisende får et trygg og godt opphold. Den felles metoden som er forankret hos de fleste selskaper på OSL går under betegnelsen «Sammen for trygg lufthavn», sier Svein-Erik Bjørndalen fra politiet.
Foto: Karina Jørgensen / NRKPC og annen elektronikk skal tas ut av håndbagasjen og plasseres i en egen boks.
Foto: Karina Jørgensen / NRKFlyplassenes sikkerhetskontroller har ofte lange køer.
Med håndbagasje, PC, poser med flytende væske og fjerning av beltespenner, blir det fort kaotisk.
Er du uforsiktig med hvordan du plasserer verdisakene dine i boksene på rullebåndet, blir det et mekka for de kriminelle.
Eget ansvar
– Du er selv ansvarlig for dine eiendeler, selv om du må legge dem fra deg i en boks på rullebåndet, sier Jo Kobro, informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) til NRK.no.
Han oppfordrer samtlige til å gjemme verdisakene. PC og kamera må ligge synlig i egne bokser, men mobil og klokke bør puttes i vesken eller en innerlomme på jakka.
– Jeg har sett tusenlapper som peker ut av en lommebok øverst i boksen. Det er bedre å ha pengene i lomma, legger han til.
Politiet opplyser at de har fått syv anmeldelser på tyverier i sikkerhetskontrollen hittil i år.
– Heldigvis er det ikke så mye tyveri på Gardermoen med tanke på antall reisende. Men du bør likevel følge nøye med på tingene dine når du er på flyplassen, sier Svein-Erik Sve Bjørndal, etterforskningsleder ved Gardermoen politistasjon til NRK.no.
Sjekk at tingene er dine
Kobro synes heller ikke det er mye tyveri, men det er en del som glemmer ting.
– Det glemmes i snitt ti til tolv mobiler hver dag, men det er over 60.000 som reiser daglig, så prosentandelen er ikke så stor, informerer han.
I tillegg er det flere som tar med seg feil PC fra rullebåndet.
– Hittegodskontoret får alt som glemmes igjen. Mangler du noe kan du ta kontakt med dem for å høre om de har det. Etter tre måneder blir det levert til politiet, som selger det på auksjon, sier han.
Følg med ved ransaking
Blir du plukket ut i en rutinekontroll, gjøres den uten at du får holde på sakene dine.
Men du kan be om å få stå slik at du ser bagasjen din mens de ransaker deg.
– Du er ansvarlig selv om du blir ransaket, men de skal ikke nekte deg å se på bagasjen din, understreker Kobro.
Ser du at noen forsøker å stjele tingene dine, bør du gjøre hva du kan for å forhindre det.
– Du kan ikke bare løpe etter tyven, det er et brudd på sikkerhetsbestemmelsene. Men du kan sifra til vekterne og peke på den som stjeler, så vil de hjelpe deg, foreslår han.
«Leker tyver»
– Blir du frastjålet penger, kort og pass på flyplassen havner du i en situasjon hverken vi eller de vi samarbeider med på flyplassen ønsker. Derfor har vi et tydelig og godt forankret fokus på det forebyggende, der blant annet handlingsselskapene ligger tett på den reisende med god service når de ser at det er noen som trenger å få en påminnelse om å passe på sine eiendeler, forklarer Bjørndalen.
De har nylig varetektsfengslet en gruppe mobile vinningskriminelle som så langt kan knyttes til over tolv grove tyverier fra reisende på flyplassen.
– Disse kan også knyttes til lignende forhold på andre flyplasser i Europa, legger han til.
Reisende i minibank, billettautomater eller stressede situasjoner glemmer at trillebagen er bak dem og har vesken åpen og gjør det lett for tyvene.
Det er veldig viktig å passe på tingene dine når du går gjennom sikkerhetskontrollen. Det kan være ganske kaotisk der til tider, men forsøk å følge med på eiendelene hele tiden, oppfordrer Harald Hollerud fra Europeiske.
Foto: EuropeiskeTyveri i sikkerhetskontrollen dekkes av vår reiseforsikring, sier Arne Einar Brun fra Tryg.
Foto: Tryg– Jeg har selv vært «tyv» flere ganger, og det er ganske utrolig hvor lett det er å ta lommeboken fra noen uten at de merker det. Jeg venter for å se på reaksjonen deres før jeg leverer den tilbake, og da blir de veldig forskrekket over at de ikke merket det. Men de takker for påminnelsen, og jeg tror de da husker å passe bedre på sakene sine resten av reisen, forteller Jo Kobro.
Ikke flyplassens ansvar
Kobro presiserer at hverken vekterne i sikkerhetskontrollen eller flyplassen er ansvarlig for eventuelle tyverier.
– Dersom du har dette inkludert i reiseforsikringen er det en annen sak, legger han til.
– Hvis du blir frastjålet noe i sikkerhetskontrollen, og det er å betrakte som et tyveri, er dette dekket av reiseforsikringen, sier Harald Hollerud, direktør i Europeiske til NRK.no.
Skulle du være så uheldig at noe blir stjålet, må du politianmelde det.
– Det er et krav ved alle tyverier at de blir politianmeldt, legger han til.
Tryg dekker også slike hendelser.
– Blir det stjålet der er det dekket av reiseforsikringen. Du må jo bare legge det fra deg på båndet og la det gå gjennom, sier Arne Einar Brun, kommunikasjonsrådgiver i Tryg til NRK.no.
De dekker alle slags type tyveri, men dersom du legger du fra deg ting på steder der det lett kan bli stjålet, kan de avkorte erstatningen.
– I sikkerhetskontrollen har du ikke kontroll på dette selv, derfor blir det ingen avkorting her, avslutter han.