NRK.no skrev nylig om at USA nå har godkjent en hjemmetest for hiv. Legemiddelverkets Steinar Madsen stilte seg nokså kritisk til at slike tester skulle kunne kjøpes på apoteket i Norge.
– Flere og flere slike tester kommer på markedet. Jeg frykter det fører til at enda flere bedriver selvdiagnostisering av sykdommer, sier Madsen, og fortsetter:
– I noen tilfeller ser vi at folk driver selvbehandling også. Det ble nylig gjort et tollbeslag av hiv-medisiner som en privatperson hadde bestilt. Det er ille at folk ikke går til lege når de frykter at de har en så alvorlig sykdom, men heller forsøker å behandle på egenhånd. Det er en urovekkende og farlig utvikling.
Kan bli syke av behandlingen
Steinar Madsen i Legemiddelverket.
Foto: Statens LegemiddelverkMadsen driver også legepraksis, og bekrefter at mange pasienter kommer til ham med en allerede klar sykdomsdiagnose de bare vil ha preparater for.
– Og det er jo slett ikke alltid at jeg er enig i diagnosen de selv har stilt. Dette tatt i betraktning er det veldig alvorlig at privatpersoner på ulovlig vis får kjøpt medisiner på nettet.
Madsen forteller om følgene det kan ha når du stiller sykdomsdiagnose selv og gjennomfører egen medisinsk behandling uten å ha konsultert lege.
– I ett tilfelle hadde jeg en pasient som mente å være forkjølet under et opphold i Thailand. Han kjøpte noen medisiner på et lokalt utsalg, og følte seg bedre. Da han kom hjem ble han skikkelig dårlig. Han oppsøkte meg og vi avdekket at han hadde en alvorlig lungebetennelse. Medisinene han hadde fått i Thailand inneholdt steroider som hadde dempet symptomene og betennelsen noe, men som ikke kurerte sykdommen – den ble bare verre. I slike tilfeller kan det gå riktig galt om folk ikke oppsøker profesjonell hjelp.
Teksten fortsetter etter faktaboksen:
Kjøper andre medisiner enn før
Steinar Madsen oppfordrer folk på det sterkeste å gå til lege om de frykter at de er alvorlig syke.
– Den kliniske undersøkelsen, vurdering av sykehistorie og symptomer er ikke noe enhver har kompetanse til å gjøre.
Han sier det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor utbredt egendiagnostiseringen og selvbehandlingen er.
– Dette er jo ting som skjer i det skjulte. Men jeg registrerer at det i større grad omsettes «vanlige» medisiner som hiv-medikamenter, blodtrykksmedisin og antibiotika på nettet. Norge er heldigvis et nokså konservativt land når det gjelder selvtesting og –behandling. Men dette får vi mer og mer av. Jeg tipper at vi om 10-20 år vil han en ganske annerledes virkelighet når det gjelder dette.
Samme medisinpakke sendes flere ganger
Liv Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet.
Foto: Bård Gudim/TollvesenetLiv Rundberget, underdirektør i vareførselsseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet, bekrefter det Madsen sier om at det er andre typer medikamenter i ulovlig omløp nå enn bare for få år tilbake.
– Tidligere var det slanke- og potensmidler vi gjorde flest beslag av. Nå ser vi stadig oftere legemidler til sykdomsbehandling, for eksempel hjertemedisiner, angstmedisiner og smertestillende.
– Det sendes vanvittig mye legemidler til nordmenn fra utlandet via posten. Per i dag kan vi ikke destruere disse, vi må bare returnere dem. Noen av leverandørene har en såkalt leveringsgaranti, som medfører at produktet igjen sendes til mottaker når det kommer i retur. Så den samme medisinpakken blir forsøkt innført til Norge gjentatte ganger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Vil trolig øke
Rundberget forteller at en ny forskrift er på trappene, og at den vil tillate tollvesenet å destruere ulovlige legemidler.
– Det er bra. Inntak av ukjente og ulovlige medikamenter kan jo ha svært alvorlige konsekvenser. I de tilfellene der medikamentene er falske, hvilket skjer ofte, er det enda verre. Man risikerer både at middelet ikke virker, med den sykdomsforverringen det innebærer, og at det er andre virkestoffer i det som kan være skadelige. Det er trist at folk kvier seg slik for å gå til lege at de behandler seg selv.
I fjor beslagla tollvesenet mellom 10.000 og 20.000 medisinpakker.
– Vi anslår en økning i år. Det er i alle fall ikke færre pakker, sier Rundberget.
- Profitterer på helseangst
Nestleder i Allmennlegeforeningen, Kari Sollien.
Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den norske legeforeningNestleder i Allmennlegeforeningen, Kari Sollien, ser det ikke bare som negativt at folk bedriver egendiagnostisering.
– Det er jo fint at de leser seg opp litt og gjør seg opp en mening om hva som feiler dem før de går til legen. Du får jo en mer fruktbar samtale da. Men det forutsetter jo at de faktisk går til legen, og ikke setter igang behandling selv. Det er skummelt og kan være direkte uforsvarlig. Det er så mange der ute som profitterer på folks sykdomsfrykt og selger falske medisiner.
Leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen.
Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den norske legeforeningLeder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen, tror de medisinene som oftest kjøpes over nettet er de folk synes det er vanskelig å be legen om. Potensmidler, for eksempel.
– Det er langt farligere å bruke medikamenter du har kjøpt på nettet enn å gå til legen med et «pinlig» problem. Det finnes ikke noe legen synes er flaut eller vil dømme deg for.