Dronninger og alenemødre

Dasypoda Hirtipes (norsk villbie)

Villbier er ikke bier som har rømt fra kolonien sin. De er Norges opprinnelige bier. Til tross for navnet er villbiene fredeligere enn honningbiene. Noen har riktignok brodd, men for det meste er de opptatt av å skaffe mat, bygge barnekammer og komme før honningbiene til nyutsprungne blomster.

Villbien Dasypoda Hirtipes

Dasypoda Hirtipes,sokkebie på norsk, er stor og flott, med rødhårete legger. Hun er en spesiell villbie. Mannen i hennes liv duger ikke til så mye, men han er en rask og effektiv elsker, og det er det viktigste for Dasypoda, som for villbier flest. Når han har fått sitt, blir hun uinteressant, ikke bare for barnefaren, men også for alle andre hanner. Dermed er hun overlatt til seg selv med alt arbeidet som må gjøres for at barna skal kunne klekkes neste vår.

Hun løper og graver, dytter og kravler, og flyr jevnlig ut etter pollen og nektar. I dype ganger under løs sand har hun et ukjent antall egg som må sikres forsyning helt fram til vårsola gir dem beskjed om å komme seg ut å starte neste års generasjon.

Imens jakter hannen på nye jomfruelige hunner. Han har knapt tid til å spise selv, og i hvert fall ikke tid til å skaffe mat til barna. Uten noen form for kurtise kaster han seg over nyklekte hunner, eneste målet er å komme foran rivalene. Han blir tynnslitt i vingene og mister mye av hårprakten etter bare et par uker. Til slutt dør han. Etter det har hun ennå noen ukers intens innsats igjen, før hun også dør.

Våre opprinnelige bier

Murer (norsk villbie)

Dasypoda Hirtipes er èn av rundt 150 ulike arter villbier i Norge. De er våre opprinnelige bier. Honningbien som alle kjenner, er importert arbeidskraft for å gi oss honning. Honningbier er altetende og en kraftig konkurrent til villbiene. Villbiene er nemlig svært matkresne og vil kun ha nektar fra sin spesielle blomst.

Villbier

Tjøme - et godt sted for villbier

Du kan bli bedre kjent med denne bortgjemte delen av norsk fauna i denne utgaven av "Ut i naturen". Da går turen til Tjøme i Vestfold der biene liker seg særlig godt. Med oss på turen er insektsforsker Arne Fjellberg.

Lenker

  • Villbier

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.