Drømmer kan varsle Parkinsons

Danske forskere kan ha funnet viktig spor i Parkinsons-gåten.

Søvn

Kan søvnen din avsløre at du holder på å utvikle Parkinsons? Det håper danske forskere.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Voldsomme bevegelser og lyder mens du drømmer kan være et varsel om Parkinsons sykdom, ifølge forskere ved København Universitet.

Søvnlidelsen RBD er nemlig blant de tidlige symptomene på lidelsen som er avdekket i en fersk studie publisert i Journal of Neurology.

- Vi så i undersøkelsen at åtte år før diagnosen ble stilt, hadde Parkinsons-pasienter arbeids- og helsemessige tegn på at noe var galt, sier han.

Rundt 8000 nordmenn har Parkinsons. Sykdommen rammer nervesystemet og er vanskelig å diagnostisere tidlig. Etter hvert blir symptomene tydeligere, og gradvis verre.

LES OGSÅ:

Unormale bevegelser

Normalt blir kroppen nærmest lammet i søvnfasen REM. Mens musklene blir paralysert, beveger øynene seg under øyelokkene.

Men ved søvnlidelsen RBD vil ikke bevegelsesapparatet skru seg av. I stedet for å ligge stille, kan den som sover både sparke, skrike, slå og løpe ut av senga.

- I noen tilfeller kan atferden bli voldelig og føre til skader på både pasienten og sengepartneren, forklarer Poul Jennum.

LES OGSÅ:

Håper på tidligere behandling

De danske forskerne mener det kan være slik at de første stadiene av Parkinsons sykdom viser seg gjennom andre typer hjernelidelser.

Selv om det de senere årene har skjedd store fremskritt innenfor behandlingen av Parkinsons, har man ingen behandling som minsker sykdommens senere symptomer.

- Kanskje blir det mulig, hvis vi kan gripe inn tidligere. Og kan vi finne klare indikasjoner på Parkinsons åtte år tidligere enn nå, har vi kanskje et viktig verktøy, uttaler Jennum.

Det avhenger av om søvnlidelsen RBD alltid er en indikasjon på Parkinsons eller ikke. Det er forskerne ved Søvncentret på Glostrup Hospital nå i ferd med å undersøke.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)