Døtre arver mors fedme

Ungene spiser i ”sympati” med foreldre med samme kjønn som dem selv.

Mor og datter.
Foto: Colourbox.com

Yngvar søker nye treningsvenner - MELD DEG PÅ HØSTENS BEDRE PULS HER!

Tidligere i år, presenterte NRK Puls tall som viser at 1 av 5 nordmenn klassifiseres som fete, det vil si som har en BMI på over 30.

Prosjektleder Kristian Midthjell ved Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) karakteriserte da tallene som dramatiske.

- At utviklingen går så fort i negativ retning som det gjør, det tror jeg ikke politikere vet per i dag, sa Midthjell til NRK.

Finn ditt BMI-tall

Nå viser et britisk forskningsprosjekt ved Plymouth Peninsula Medical School, at ungene kopierer ernæringsvanene til den av foreldrene med samme kjønn som dem selv.

226 familier ble fulgt i studien.

Døtre arver mors fedme, mens sønnene arver fars.

  • Er mor overvektig, er det 10 ganger så sannsynlig at datteren også er overvektig.
  • Er far overvektig, er det seks ganger så stor sannsynlighet for at sønnen også er det.
  • Overvekten er ikke ”arvelig” på tvers av kjønnene. Altså om mor er overvektig, har det ingen effekt på sønnen, og omvendt.

LES OGSÅ: 1 av 5 nordmenn lider av fedme

Dette får forskerne til å konkludere med at det er "høyst usannsynlig" at genene spiller noen viktig rolle i dette.

I stedet mener de at den arvelige fedmen er et resultat av en slags sympati for opphavet som har samme kjønn som dem selv.

Døtrene kopierer mors ernæringsvaner og sønnene kopierer fars.

LES OGSÅ: Overvekt kan være bra for deg

- Tykke voksne får tykke barn

Med utgangspunkt i disse resultatene, mener forskerne at man må endre fokus i helsetiltak mot overvekt.

Tradisjonelt har man i Storbritannia siktet seg inn mot yngre aldersgrupper, i troen på at tykke barn ender opp som tykke voksne.

SE NETT-TV: Tren med Yngvar - Puls-Yngvars treningsvideoer

Men forskerne mener nå at man med dette overser det faktum at åtte av 10 overvektige voksne ikke var spesielt overvektige som barn.

Faktisk viser forskningsprosjektet ved Plymouth Peninsula Medical School at det motsatte er tilfellet, tykke voksne leder til tykke barn.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.