NRK Meny
Normal

Døper om jomfruhinnen

Svenskene blir oppfordret til å bruke et nytt ord.

Undertøy
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Gamle uskyldsbegreper får nye konkurrenter i en ny håndbok utgitt av RFSU i Sverige .

- Bytt ut "mödomshinnan" med "slidkrans" (skjedekrans), er oppfordringen.

Det svenske RFSUs generalsekretær Åsa Regnér uttaler at det nye ordet gir en bedre beskrivelse av hva det faktisk handler om, og at hun gjerne ser det gamle ordet forsvinne ut av tiden.

- Det er på tide å si det som det er: Det finnes ingen hinne! uttaler hun.

Myteomspunnet ord

Håndboken tar opp feilaktige forestillinger om kvinnelig seksualitet, spesielt omkring den myteomspunnede jomfruhinnen. RFSU mener ordet gir et bilde av at det i kvinners skjede finnes en hinne som sprekker ved første samleie.

- Ordet antyder at man kan kontrollere en kvinnes uskyld. I virkeligheten blør færre enn halvparten når de har samleie for første gang, slår håndboken fast.

At "jomfruhinnen" ser svært forskjellig ut fra kvinne til kvinne blir også forklart.

Ordentlig, ren og uskyldig

I Norge brukes helst ordene "møydom", "jomfruhinne" og "dyden", som alle antyder at slimhinnekransen har noe med kvinners renhet å gjøre.

- Vi har ord på kvinners underliv som henspeiler på skam og renhet. Slik er det for eksempel også med ordet "skambein", sier sexolog Bente Træen.

- Det er en kristelig forestilling at en ordentlig kvinne er en ren kvinne, og at en ren kvinne er aseksuell. Slik var det ikke i norrønt språk, der klitoris het "galatippen".

RFSU i Norge har ingen planer om noen tilsvarende kampanje.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.