Døper om jomfruhinnen

Svenskene blir oppfordret til å bruke et nytt ord.

Undertøy
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Gamle uskyldsbegreper får nye konkurrenter i en ny håndbok utgitt av RFSU i Sverige .

- Bytt ut "mödomshinnan" med "slidkrans" (skjedekrans), er oppfordringen.

Det svenske RFSUs generalsekretær Åsa Regnér uttaler at det nye ordet gir en bedre beskrivelse av hva det faktisk handler om, og at hun gjerne ser det gamle ordet forsvinne ut av tiden.

- Det er på tide å si det som det er: Det finnes ingen hinne! uttaler hun.

Myteomspunnet ord

Håndboken tar opp feilaktige forestillinger om kvinnelig seksualitet, spesielt omkring den myteomspunnede jomfruhinnen. RFSU mener ordet gir et bilde av at det i kvinners skjede finnes en hinne som sprekker ved første samleie.

- Ordet antyder at man kan kontrollere en kvinnes uskyld. I virkeligheten blør færre enn halvparten når de har samleie for første gang, slår håndboken fast.

At "jomfruhinnen" ser svært forskjellig ut fra kvinne til kvinne blir også forklart.

Ordentlig, ren og uskyldig

I Norge brukes helst ordene "møydom", "jomfruhinne" og "dyden", som alle antyder at slimhinnekransen har noe med kvinners renhet å gjøre.

- Vi har ord på kvinners underliv som henspeiler på skam og renhet. Slik er det for eksempel også med ordet "skambein", sier sexolog Bente Træen.

- Det er en kristelig forestilling at en ordentlig kvinne er en ren kvinne, og at en ren kvinne er aseksuell. Slik var det ikke i norrønt språk, der klitoris het "galatippen".

RFSU i Norge har ingen planer om noen tilsvarende kampanje.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)