Hopp til innhold

Dødsulykker skyldes ofte rusmidler

Alkohol og andre rusmidler er ofte en medvirkende årsak i trafikkulykker som ender med dødsfall, viser en ny nordisk studie.

Bilulykke

Blodprøver fra 1200 sjåfører har blitt analysert for alkohol, legemidler og ulovlige rusmidler. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Erland Knutsen / NRK

Gura Ranes

42 prosent er et høyt tall, sier Guro Ranes fra Statens vegvesen.

Foto: Knut Opeide

Minst fire av ti omkomne sjåfører hadde alkohol eller andre stoffer i blodet, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine sider.

Sammen med de andre nordiske landene har FHI laget en omfattende studie av sjåfører som omkom i trafikken i 2001 og 2002.

Analyserte blodprøver

Blodprøver fra 1200 sjåfører ble analysert for alkohol, legemidler og ulovlige rusmidler.

Det viste seg at så mange som 42 prosent hadde stoffer i blodet.

- Det er et høyt tall. Vi vet at rus, om det er alkohol eller annet, påvirker ferdighetene til å kjøre bil. De fleste vet jo at alkohol påvirker kjøringen, og det er sosialt uakseptabelt i mange kretser å kjøre etter du har drukket, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør trafikksikkerhet hos Statens vegvesen, Vegdirektoratet til NRK.no.

Statens vegvesen undersøker selv alle dødsulykker i Norge. De rykker ut til ulykkesstedet, og ofte innhentes data og fakta om ulykken sammen med politiet.

- Våre analyser av dødsulykker i perioden 2005 til 2009, viser at rusmidler angis som en medvirkende faktor til at ulykken skjedde i 22 prosent av tilfellene, legger hun til.

Det vanligst rusmidlet var alkohol, eller alkohol i kombinasjon med andre ting.

- Stemmer med vår statistikk

I undersøkelsen kom det også frem at flertallet av omkomne sjåfører var menn i alderen 20-29 år.

- Kombinasjonen menn og relativt unge førere er noe vi ser igjen i all statistikk fra trafikkulykker. Unge menn har høyere risiko enn andre aldersgrupper, og kvinner i samme aldersgruppe. At dette også gjenspeiles i dette materialet er ikke uventet, forklarer Ranes.

Av ulovlige stoffer fant forskerne mest amfetamin og THC fra cannabis. Sovemedisiner og andre beroligende midler var det vanligste lovlige stoffet.

Norge med mest ulovlige stoffer

Andelen av sjåførene som hadde brukt rusmidler var ganske lik i alle de nordiske landene.

Men Norge hadde en større andel sjåfører som hadde tatt legemidler og ulovlige rusmidler.

I ulykker der kun én bil var involvert, er det som oftest snakk om utforkjøringer. Der hadde 60 prosent av sjåførene brukt en eller annen form for rusmidler.

I ulykker med to eller flere involvert, hadde 30 prosent av sjåførene brukt rusmidler.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)