Hopp til innhold

Organene til Carina skulle doneres vekk – så våknet hun

Legene så ingen håp for sterkt trafikkskadde Carina, og spurte om foreldrenes godkjennelse til organdonasjon. Så våknet hun.

Familien sa ja til å donere Carina Melchiors organer, etter en alvorlig bilulykke - så våknet hun fra koma. Se klipp fra Danmarks Radios dokumentar «Jenta som ikke ville dø».

Carina Melchior fungerer nesten normalt igjen etter den alvorlige ulykken for ett år siden.

Danmark opplever nå at organdonorer melder seg ut i store antall, etter en dokumentar som gikk på dansk tv i går.

Carina Melchior - fra dokumentaren "Jenta som ikke ville dø"

Carina Melchior før ulykken.

Foto: Danmarks Radio

20 år gamle Carina Melchior er på besøk hjemme hos foreldrene sine utenfor Århus i Danmark. Det er lite som skiller henne fra en hvilken som helst annen 20-åring ved første øyekast. Men at hun lever i dag, er mot alle odds.

I fjor høst skulle den da 19 år gamle Carina bare kjøre en kjapp tur til byen for en tur i solstudio. Ikke lenge etter at hun har dratt får foreldrene en telefon fra politiet.

Carina har mistet kontroll på bilen, kjørt av veien, og havnet på taket. Hun er kritisk skadd, og på vei i ambulanse til Århus Universitetshospital.

Når familien kommer fram på sykehuset blir Carina operert. Hun har pådratt seg store hodeskader, og prognosene er ikke gode. Carina ligger i koma, og blir overvåket døgnet rundt.

(Saken fortsetter etter bildet)

fra Danmarks Radios dokumentar «Jenta som ikke ville dø»

Carina måtte skjæres ut av bilen etter at hun kjørte av veien.

Foto: Danmarks Radio

Ble dødsdømt

Familien sa ja til å donere Carina Melchiors organer, etter en alvorlig bilulykke - så våknet hun

Kim Melchior, Carinas far, håpet på et mirakel. Legene sa det ikke fantes.

Foto: Danmarks Radio

Fire dager etter ulykken kaller legene familien inn til et møte for å snakke om tilstanden til 19-åringen. Det er ikke den beskjeden de ønsker å få.

Overlege Benedicte Dahlerup sier at Carina snart vil bli hjernedød.

– Det er en meget alvorlig hjerneskade, og slik det ser ut nå, vil funksjonen i hjernen gradvis avta, sier hun i den halvannen time lange dokumentaren på DR.

Etter å ha orientert familien om situasjonen, blir spørsmålet om organdonasjon lagt på bordet. Familien får vite at Carina med all sannsynlighet vil dø, eller bli sterkt pleietrengende, og de må at stilling til om de ønsker å donere organene hennes etter at hjernedøden inntreffer.

– Er det ingen sjanse for at det kan skje et lite mirakel? spør faren hennes.

Svaret han får er endelig. Nei, Carina kommer ikke til å overleve.

Familien bestemmer seg for at det er det mest riktige å gjøre. Hardt skadde Carina blir koblet fra respiratoren for å fremskynde hjernedøden, og all behandling avtar.

(Saken fortsetter etter bildet)

Fra den danske dokumentaren "Jenta som ikke ville dø"
Foto: Danmarks Radio

Overrasket alle

Det er noen tunge dager for familien til Carina. Hver time, hver dag, venter de bare på telefonen som skal fortelle dem at datteren og søsteren deres ikke lever lenger.

Men det er en annen og svært uventet telefon som kommer. Carina har beveget på seg, og snart ute av koma.

Men hun er fortsatt svært skadet. Hun har ikke språk, og er lam i venstre side. Etter hvert blir hun flyttet til et opptreningssenter, og sakte men sikkert kommer hun tilbake til livet.

Foreldrene til Carina er naturlig nok kritiske til legene ved nevrologisk avdeling ved Århus universitetshospital. Legene de trodde de kunne stole på, ga datteren ingen håp.

Når overlege Dahlerup skal svare på hvordan de kunne gjøre en så stor feil, sier hun at Carina var en pasient som befant seg i en gråsone.

– Den menneskelige hjernen kan overraske. Det er veldig vanskelig å vurdere, men på de skanningene og bildene vi hadde i hennes situasjon, måtte vi vurdere ut i fra de premissene vi hadde, sier hun.

Hun er glad for at det gikk bra med Carina, og understreker at systemene de har er sikre og fungerende.

Legen sykmeldt

Familien til Carina synes det er sårt å snakke om det som skjedde for et år siden, og sier at det er som å rippe opp et sår. Nå har de klaget saken inn til pasientombudet.

– Jeg synes legen er helt på jordet, og bare surrer rundt. Det virket som om de bare ville har Carinas reservedeler, sier faren hennes, Kim Melchior til Ekstra Bladet.

Den voldsomme mediedekningen ført til at Carinas lege, Benedicte Dahlerup, er sykmeldt på ubestemt tid. Hun får behandling av psykolog, og ledende overlege på avdelingen, Carsten Koch-Jensen, sier at hun er sterkt berørt av det som har skjedd.

Donorflukt i Danmark

Saken har skapt debatt i Danmark, og 1,4 millioner så dokumentaren på DR da den gikk i går kveld. Man må helt tilbake til 1995 for å finne lignende seertall på en dokumentar.

Nå setter flere av seerne spørsmål ved legenes kompetanse, og danske sykehus opplever donorflukt i kjølvannet av dokumentaren.

– Vi har mottatt en del henvendelser denne morgenen. Vi kan ikke gi noe konkret antall, men det har vært spørsmål om utmeldelse. Det er 200 prosent sikkert at alle henvendelsene skyldes dokumentaren om Carina Melchior, men vi spør aldri folk om bakgrunnen for utmeldelsen, sier Lone Jensen ved donorregisteret ved Rigshospitalet.

– Sikkerheten godt ivaretatt i Norge

Norge har langt flere organdonorer enn Danmark, og ifølge Hege Lundin Kuhle, daglig leder i stiftelsen Organdonasjon, er det en langt mer positiv holdning til donasjon i Norge enn i Danmark. Hennes stiftelse har 236 000 følgere på Facebook.

Kuhle har selv sett dokumentaren på DRs nett-tv i dag.

– Dette er en dokumentar som både er trist og fantastisk. Det er synd at den er så spisset journalistisk, slik at man får et litt galt inntrykk av organdonasjon, sier Kuhle til NRK.no.

– Her ser det ut til at folk i Danmark har truffet avgjørelser på feil grunnlag, for det ville aldri blitt noen organdonasjon om ikke hjernedøden var inntruffet, sier hun.

– Danske sykehus opplever at folk melder seg ut av donasjonsordningen. Hva tenker du om det?

– Vi har svært mange tilhengere på Facebook, og jeg håper de ikke blir negative til organdonasjon på bakgrunn av denne dokumentaren. Det er ingen grunn til at de skal gjøre det, for sikkerheten er godt ivaretatt i Norge, og vi har det strengeste kravet til å stadfeste død i Europa, sier hun.

Ekstra test i Norge

Ifølge norsk lov må helsepersonell gjøre en ekstra røntgenundersøkelse av hjernen dersom en avdød person skal gi organer.

– Organdonasjon i Norge er langt foran Danmark. Vi har noen av verdens korteste ventetider og ventelister, og mange mennesker har blitt reddet av organene. Det er veldig trist, det som har skjedd i Danmark, og det har fått et uheldig utfall når folk melder seg ut, sier hun.

– Vi har en utrolig positiv holdning vi har til organdonasjon i Norge, så vi må håpe dette ikke skjer her, suer Kuhle.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)