Hopp til innhold

Døde kropper på amerikanske røykpakker

USA går enda lenger for å få skremme folk til å stumpe røyken.

Døde kropper, syke lunger og råtne tenner er blant de eksplisitte bildene som om kort tid kommer til å prege tobakksproduktene i USA.

Produsentene har frist til september 2012 med å plassere dem på røykpakkene og i reklamer, og er den første endringen av tobakksadvarsler i USA på 25 år. Det skriver Chicago Tribune.

– Med disse advarslene vil enhver person som tar opp en pakke sigaretter, vite nøyaktig hvilken risiko det innebærer, sa helseminister Kathleen Sebelius under pressekonferansen i Det hvite hus.

Vil hindre at unge begynner

Barn og unge er den viktigste målgruppen for kampanjen, og helsemyndighetene i USA håper advarslene vil skremme dem fra å begynne å røyke.

– Vi vil at barn skal forstå at røyking er ekkelt, ikke kult, og at det virkelig ikke er noe vakkert ved kreft i munnen eller å skade helsa til barna dine, fortsatte Sebelius.

Hun håper også at voksne røykere vil få ekstra motivasjon til å slutte.

Antall røykere i Statene har stagnert de siste årene, etter en nedgang i årene før.

Halvparten av pakken

Tekstadvarsler og skremmebilder skal fra neste år dekke halvparten av både forsiden og baksiden av røykpakkene.

I tillegg skal de dekke de øverste 20 prosentene av enhver tobakksreklame.

Amerikanske helsemyndigheter anslår at røyking koster samfunnet over 200 milliarder dollar (cirka 1100 milliarder kroner) hvert år.

Går advarslene for langt? Hva mener du?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)