Hopp til innhold

Bugner av antioksidanter – men er de sunnere?

Hva er sunnest av hageblåbærene du kjøper i butikken og blåbærene du plukker selv i skogen? Vi har spurt ekspertene.

Blåbær i bøtte/spann

SUNNERE? Skogsblåbær er proppfulle av antioksidanter, men ikke nødvendigvis sunnere enn andre bær.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Det er dobbelt så mye antioksidanter i norske ville blåbær sammenliknet med hageblåbær, forteller Siv Kjølsud Bøhn, seniorforsker på avdeling for Ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Siv Kjølsrud Bøhn

LITE FORSKNING: Man kan ikke slå fast at skogsblåbær er sunnere en hageblåbær, selv om de inneholder dobbelt så mye antioksidanter, sier senior forsker Siv Kjølsrud Bøhn ved UiO.

Foto: Lars Opstad

Det betyr ikke at de nødvendigvis er dobbelt så sunne som hageblåbær.

– Positive effekter

– Vi vet at inntak av frukt, grønnsaker og bær beskytter mot utviklingen av en rekke sykdommer og det er blitt foreslått at antioksidantene kan ta æren for disse helseeffektene. Det trengs imidlertid mer forskning, sier Kjølsrud Bøhn.

Det eksisterer også lite forskning som sammenlikner effekten av de to ulike bærtypene på mennesker, forteller forskeren.

– Vi kan derfor ikke slå fast at den ene typen er sunnere enn den andre. Det eksisterer heller ikke en fullstendig sammenlikning av næringsinnhold, men både skogsblåbær og hageblåbær er vist å ha positive effekter i studier.

Helseeffekter fra blåbær kan også komme fra egenskaper som ikke er knyttet til antioksidantene, legger hun til.

Går rett i do

– Det er ikke slik at alle antioksidanter har dokumentert positiv effekt på helsa, påpeker Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Ernæringsprofessor Birger Svihus

SUNN FRUKT: Bær er generelt sunnere enn frukt, sier ernæringsprofessor Birger Svihus ved NMBU.

Foto: Kjartan Ovesen

Det høye antioksidantnivået i blåbær skyldes de blå fargestoffene. Skogsblåbær har høyere nivå av antioksidanter fordi de har fargestoffer både i skallet og fruktkjøttet, mens hageblåbærene bare har fargestoffer i skallet.

– Selv om man får i seg mye antioksidanter når man spiser blåbær fra skogen, betyr ikke det nødvendigvis at kroppen tar det opp, forklarer han.

Fargen i doskålen etter at man har spist mye skogsblåbær forteller imidlertid at svært mye av disse antioksidantene ikke tas opp i kroppen, sier Svihus.

– Sunnere enn frukt

– Det er ikke avgjørende om man velger hageblåbær eller skogsblåbær, begge deler er sunt. Det kan imidlertid være praktisk å variere. Frosne blåbær er fine i smoothie, mens hageblåbær egner seg kanskje best i matboksen, sier Kjølsrud Bøhn.

Blåbær-tunge

BLÅ: Mye farge på blåbærene betyr ikke at alle antioksidantene blir værende igjen i kroppen.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Uansett er bær sunt, og faktisk noe av det sunneste vi kan spise. I 2014 kåret tre ernæringseksperter på oppdrag for NRK den sunneste maten. Blåbær ble en av vinnerne.

– Blåbær og andre bær er generelt sunnere enn frukt som følge av et lavere sukkerinnhold og et høyere innhold av vitaminer og mineraler, sier Svihus.

Om bærene er ferske eller fryste er ikke avgjørende for sunnhet.

– Frysing er generelt en veldig bra måte å bevare blåbærenes egenskaper. Frosne blåbær som ikke er lagret for lenge inneholder omtrent like mye antioksidanter som friske bær, sier Kjølsrud Bøhn.