Disse julemarkedene bør du besøke

Hva gir vel en bedre start på førjulstiden enn tradisjonsrike julemarkeder med unike gavemuligheter, hjemmelagde karameller, brente mandler og rykende varm glühwein?

Tradisjonen tro åpner julemarkedene én etter én rundt omkring i Europa i løpet av november.

Også i Norge har flere byer etter hvert etablert sine egne markeder i dagene før jul, men få kan måle seg med «Der Christkindlesmarkt» i Nürnberg som har tradisjoner helt tilbake fra 1600-tallet.

– Julemarkedet i Nürnberg er kanskje det mest berømte av alle, men så godt som hver eneste by i Tyskland har sitt eget marked, forteller kulturattaché Heidi Friedrich ved Den tyske ambassaden i Oslo til NRK.no.

Les også: Tromsø blant julens beste reisemål

Marsipan og kunsthåndverk

Hun nevner blant annet julemarkedene i Dresden, Heidelberg og Berlin som steder det er verdt å legge turen innom enten du vil nyte stemningsfulle konserter og tradisjonelle tyske retter, eller handle håndlagde engler og julepynt. Eller bare trekke inn lukten av glühwein og brente mandler.

For juleglade nordmenn kan tysk førjulstradisjon bare være en fergetur unna.

Lübeck med sitt historiske sentrum er selve «julebyen» i nord. Julemarkedene i byen er preget av en enestående stemning, og de er berømte for sin gode marsipan, sier Friedrich.

For de som ikke har anledning til å legge førjulshandelen innom Tyskland, kan kulturattacheen friste med ambassadens oppskrift på ekte, tysk glühwein:

Ekte julestemning

Også i Danmark har de lenge hatt tradisjon for julemarkeder, med markedet i Tivoli i København som det mest profilerte. I tillegg til å prøve ut alle karusellene, kan familien kose seg med både julegodteri og gaveboder blant stemningsskapende julelys.

– Ekte julestemning finner du også i Den Gamle By i Århus. Der kan du også besøke utstillingen «Dansk jul i 300 år», og nyte fersk julebakst, frister ambassadør Hugo Østergaard-Andersen ved den danske ambassaden i Oslo til NRK.no.

Les også: Hei hå - nå er det jul igjen

Svensk julebukk

julemarked

På julemarkedene kan du finne koselige julegaver litt utenom det vanlige.

Foto: MICHAEL DALDER / REUTERS

I Sverige er det spesielt julemarkedene i Gamla Stan og på Skansen i Stockholm, samt på Liseberg i Gøteborg som er populære blant nordmenn.

– Vil du oppleve et mindre, men koselig marked vil jeg i år anbefale julemarkedet på Alster herrgård utenfor Karlstad – barndomshjemmet til forfatteren og poet Gustaf Fröding, sier Emelie Höglund ved den svenske ambassaden.

Hun anbefaler både varm gløgg og knekk for den godteglade.

– En god ost, vörtbröd og innlagd sild er gode tips til hva du kan kjøpe på julemarkedene. Den klassiske julebukken er jo også en fin presang, foreslår Höglund.

Andre julemarked i Vest-Sverige som kan være verdt et besøk, er Tofta Herrgård, Falbygdens Ost, Bjertorp slott og Halmens hus.

Romantiske kulisser

julemarked

Hva med litt juleromantikk?

Foto: Matthias Schrader / AP

Drar du litt lenger øst, er julemarkedet i den estiske hovedstaden Tallinn å anbefale. Den britiske avisen The Times kåret i fjor markedet til et av Europas beste – og det til tross for at julemarkedet kun har vært en fast tradisjon siden 2001. I år flyttes markedet fra rådhustorget til det historiske Rotermann-kvartalet.

I Praha har du flere julemarked å velge mellom, det på Wenceslas-torget i gamlebyen er kanskje det mest populære. Den tsjekkiske hovedstaden er kjent for sine romantiske kulisser, og kanskje er det på den snølagte og opplyste Karlsbroen, eller på et av de mer intime torgene i den østeuropeiske byen vi skal la julefreden senke seg ned over oss?

Har du et julemarked du bare MÅ besøke? Del dine beste reisetips her!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)