Disse gjemmer unna penger

Det er ikke bare ultrarike som skjuler formue i utlandet.

Gjemme unna penger

– De som gjemmer unna penger i utlandet er vanligere folk enn man skulle tro, forteller analytiker i Skatteetaten Silje Jenny Undahl.

Foto: Karoline Berge Hammersmark / NRK

– Når man hører om folk som har rapportert inn penger i utlandet, tenker man gjerne på de aller rikeste. Men de har mer normal privatøkonomi enn man tror, sier analytiker i Skatteetaten Silje Jenny Undahl.

Hun har undersøkt de som frivillig har meldt fra om formue i utlandet i en tiårsperiode.

Det viser seg at de fleste har en inntekt på rundt 500.000, bor i nærheten av byer og eier bolig til cirka 2,8 millioner kroner.

Silje Jenny Undahl er analytiker i Skatteeaten

Analytiker i Skatteetaten Silje Jenny Undahl har undersøkt hvem som gjemmer penger i utlandet.

Foto: Karoline Berge Hammersmark / NRK

Undahl sier at gjennomsnittet for formue og inntekt er høyere fordi noen rike gjemmer unna store summer. Men dersom du ser på hvem som befinner seg i midtsjiktet av dem som melder inn, blir bildet et annet.

– Det er vanligere folk enn man skulle tro. Noen har bevisst skjult verdier, mens andre sier at de ikke har kjent til reglene, sier hun.

Kjenner igjen bildet

Advokat i Skattebetalerforeningen Bård Erlend Hansen har hjulpet mange som vil «flagge formuen hjem». Han kjenner igjen bildet som blir tegnet.

Advokat i Skattebetalerforeningen Bård Erlend Hansen.

Advokat i Skattebetalerforeningen og SBF skatteadvokater Bård Erlend Hansen forteller at klienter som vil melde om formue i utlandet ofte ikke ligger så høyt på inntektssiden.

Foto: Bo Mathisen

– Hvis jeg skal gi et snitt på de sakene jeg har hatt, så ligger klientene ikke så høyt på inntektssiden, sier han.

Han forteller at de typiske tilfellene er utenlandske statsborgere som har penger i hjemlandet, personer som har arvet penger fra utlandet eller som har arbeidet i utlandet.

– Noen har nok visst at de burde og skulle oppgi det, mens andre har ikke kjent til reglene.

Dette kontrollerer skatteetaten ekstra nøye i år.

Ikke for sent å melde fra

Stig Flesland

– Gjemmer du penger, har du dårlig tid, men det er fremdeles mulig å slippe straff, sier Stig Flesland i Skattebetalerforeningen.

Foto: Skattebetaleren

For dem som ennå ikke har meldt fra om skjulte verdier, begynner det virkelig å haste. Kravet er nemlig at forholdene ikke skal være kjent for skatteetaten når det meldes inn.

Stig Flesland i Skattebetalerforeningen forteller at Skatteetaten får innsyn fra stadig flere land, og at samarbeidet mellom landene har blitt mer automatisert.

– Gjemmer du penger har du dårlig tid, men det er fremdeles mulig å slippe straff, sier han.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)