NRK Meny
Normal

Disse er utro

Noen personligheter har større sjanse for å være utro. Sjekk om partneren din er i faresonen.

Kvinne drikker vin med mann foran juletre

Julebordet er for mange en arena hvor det kan oppstå fristelser og utroskap.

Foto: Camilla Veka/NRK

Årsaker til utroskap kan være så mangt. For eksempel kan fristelsen bli for stor, man har behov for bekreftelse, eller så kan det være man ikke har det så bra med partneren.

Samlivsekspert Frode Thuen

Ifølge Frode Thuen er håndteringen av utroskap avgjørende for om man kommer seg videre i forholdet, eller om det ender i brudd.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Ifølge professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen, er det faktisk noen som er mer tilbøyelige for å være utro enn andre.

– Folk som har narsissistiske trekk vil være mer utro enn andre. Og sannsynligheten vil også øke for dem med lite medfølelse og empati, de som er flørtende av natur, unngår regler og er opptatt av bekreftelsen, sier Thuen til NRK.no.

Og det er et skille mellom kvinner og menn. For eksempel kan en mann være lykkelig gift og utro – det kan ikke en kvinne.

– Menn er mer opptatte av sex, og mer løsrevet fra en kjærlighetsrelasjon. Dermed kan de i større grad være utro fordi de har lyst i øyeblikket. Kvinner er ofte forelsket eller ønsker å være det, sier Thuen.

Psykolog og samlivsterapeut Andreas Løes Narum forteller at det særlig er to personlighetstrekk som henger sammen med utroskap: utadvendthet og impulskontroll.

– Er du utadvendt treffer du ikke bare flere folk, men flere det kan være mulig å ha en affære med. De som er utadvendte får energi av å være sammen med andre mennesker. Hvis de i tillegg har lav impulskontroll, er det større sjanse for utroskap, sier han til NRK.no.

Lettere å tilgi en angrende synder

Altså er det del trekk som kan øke sannsynligheten for utroskap. Psykolog Thuen mener at tilgjengelighet er det som øker sannsynligheten aller mest.

– Noen har godt drag på andre og høy verdi på sjekkemarkedet. Med mange muligheter blir man oftere fristet. Da er også sannsynligheten større for at man gir etter.

– Hvilke faresignaler bør man se opp for i hverdagen?

– Hvis partneren din plutselig begynner å endre rutiner, reaksjonsmønster, væremåte og humør, kan det være en indikasjon på at noe holdes skjult. Utilgjengelighet, rare forklaringer, løgn og fjernhet er andre typiske tegn på utroskap.

Thuen understreker at disse også kan skyldes andre årsaker. Men hvis du mistenker utroskap, bør du spørre deg selv eller partneren din om følgende:

Er det noe i livet ditt eller vårt som gjør at jeg opplever deg annerledes?

Og dersom utroskapen er et faktum, er det fortsatt mulig å komme seg videre i forholdet.

– Alt kommer an på hvordan dere håndterer situasjonen, og om den andre part er i stand til å legge det bak seg, sier Thuen.

– Det er et paradoks

Kate Elin Søyland

Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland mener det er et paradoks at utroskap kan føre til at samlivet revitaliseres.

Foto: Camilla Hatleskog / NRK

Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland er enig i at utroskap ikke trenger å bety slutten på forholdet. Hun er daglig leder ved kommunikasjonssenteret Åpen dialog i Sandnes.

– Generelt er kriser noe naturlig og sunt som rammer de fleste forhold. Utroskap er gambling på høyt plan. Likevel er det er et paradoks, men en slik krise kan føre til at samlivet revitaliseres, sier hun til NRK.no.

Det forutsetter derimot at man starter en reparasjonsprosess tidlig.

Ifølge Søyland er lidenskap, kjemi og tenning kombinert med impulsive handlinger uten tanke for morgendagen, sikre faktorer som fører til utroskap. Hun understreker imidlertid at utroskap ikke er noen god medisin for et skrantende forhold.

Definer utroskapen

Parterapeuten mener det er viktig å ha en åpen dialog om temaet, i stedet for å blåse det bort med spørsmål som «Hvordan kunne han/hun gjøre noe så grusomt?». Ifølge henne vil dere begge ha godt av å definere egne grenser.

– Finn ut hva du og din partner definerer som utroskap. Se også etter typiske farer for deres parforhold, enten det er rutinesex eller sextørke, krangel eller taushet, eller rett og slett mangel på romantikk og spenning i hverdagen, sier Søyland.

Hun legger til at det er viktig å ta denne praten mens samlivet fungerer bra.

– Det kan gi kjærligheten en ekstra boost, og forebygge utroskap og samlivsbrudd.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.