Disse blåmerkene bør du sjekke

Størrelsen og plasseringen på kroppen kan fortelle deg om blåmerket er tegn på sykdom.

Blåmerke

Halvparten av befolkningen går til enhver tid rundt med blåmerker, og kvinner får det lettere enn menn, ifølge hudlege. Illustrasjonsfoto.

Foto: Privat

Blåmerker oppstår når det går hull på blodårene under huden. De kan komme spontant eller på grunn av slag mot huden, og går som regel over etter kort tid.

Men det kan også være tegn på mer alvorlig sykdom.

– Blåmerker som kommer hyppig og man ikke husker årsaken til, er verdt å sjekke opp, sier hudlege Sheila Ann Mills Fevang.

Hvem får blåmerker?

Hudlegen anslår at cirka halvparten av befolkningen til enhver tid går rundt med blåmerker, og at det i utgangspunktet er helt ufarlig.

– Har du mye fettvev eller lys hud, er du også ekstra utsatt, sier Mills Fevang.

Barn får lettere blåmerker på grunn av lek og fall, mens eldre med ustø gange også kan få det hyppigere enn andre.

Kvinner får også lettere blåmerker enn menn.

– Vi vet ikke helt hvorfor det er sånn, men vi tror det har med hormoner å gjøre, sier professor i blodsykdommer ved NTNU Anders Waage.

Når bør du gå til legen?

Blåmerker kan en sjelden gang være tegn på alvorlig sykdom som leukemi eller bløder- og bindevevssykdommer.

I tillegg til hvor ofte blåmerkene oppstår, kan plassering på kroppen gi indikasjoner på om det kan være symptomer på en mer alvorlig sykdom.

– Blåmerker som dukker opp steder på kroppen det er lite sannsynlig å slå seg, kan være lurt å sjekke hos fastlegen, sier Mills Fevang.

Det gjelder for eksempel blåmerker på mage og rygg. Også utseende på blåmerket kan ha betydning.

– Blåmerker kan være små som et knappenålshode. Hvis det er flere av disse skal du ta det på alvor. De kan nemlig være tegn på en infeksjon, sier Waage.

Legene sier at allmenntilstanden alltid er viktig å vurdere. Er du i tvil om blåmerkene er symptomer på noe, anbefaler de å ta en tur til fastlegen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.