Hopp til innhold

Dingsen som gjør deg til en bedre løper

Sliter du med løpingen? Da kan kanskje en metronom være tingen for deg.

Løping i skogen

KORTE STEG: Ved å korte ned stegene og øke frekvensen, kan du oppnå store fordeler som løper. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Anette Torjusen / NRK

Liker du ikke blodsmak i munnen, melkesyre og intervaller, men vil gjerne bli en bedre løper? Da bør du ikke lange ut.

– De aller fleste har for treg løpefrekvens og må jobbe med å øke den. Hvis man ikke øker den, blir det som å sykle på et for tregt gir hele tiden, sier Siri Halle, som arrangerer løpekurs gjennom Learn2Run.

Siri Halle

MÅ JOBBES MED: Siri Halle holder løpekurs, og sier frekvensen er viktig for å bli en bedre løper.

Foto: Learn2

Kortere steg

Halle mener mange løpere har mye å hente på å korte ned stegene. Løp kortere for hvert steg og ha dermed flere steg i minuttet, er hennes råd.

Hun sier videre at de aller fleste løpere har en frekvens på 130–150 steg i minuttet, mens idealfrekvensen er på rundt 180 steg i minuttet.

Ved å øke frekvensen kan man oppnå store fordeler som løper.

– Man blir ikke nødvendigvis raskere, men man løper lettere og mer effektivt når man korter ned på stegene. Det er også vanlig å få en bedre teknikk ved riktig frekvens. Når stegene kortes ned, vil sannsynligheten øke for at løperen lander med foten under kroppen, noe som er spesielt viktig i løping.

Løping

LANGE UT: Skal du holde deg skadefri og få bedret teknikken, bør du ikke lange ut når du løper.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hun sier det er lett å teste frekvensen sin.

– Bruk en stoppeklokke og tell skritt i et minutt for å finne frekvensen din. For å øke til riktig frekvens kan du laste ned en gratis app som tikker rytmen, en metronom, som man bruker i musikkens verden.

Gå og jogg om hverandre

Metronome

APP PÅ MOBILEN: En metronom vil gi deg takten du bør løpe i. Rundt 180 steg i minuttet er hva ekspertene anbefaler.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Idrettsfysioterapeut Erling Strand anbefaler også pasientene sine å bruke en metronom.

– Jeg benytter en app på mobilen hvor en kan taste inn ønsket frekvens. For å klare å holde fokus på frekvensen, kan man for eksempel ha intervalltrening der man løper 45–60 sekunder i angitt frekvens, for så å gå eller jogge tilsvarene.

Å endre løpefrekvens kan for mange oppleves som rart, unormalt og lite hensiktsmessig i begynnelsen, sier han.

Erling Strand

MINDRE BELASTNING: Ved å løpe i høyere frekvens og med kortere steg er det lettere å unngå skader, forklarer idrettsfysioterapeut Erling Strand.

Foto: Fredrikstad Idrettsmedisin

– Tanken bak er at det ved en høyere frekvens skapes en endring i løpesett og belastning mot underlaget (impact). Ved kortere skritt reduserer man også vertikal bevegelse og lander med lett bøy i kneleddet. Økt løpefrekvens vil også gjøre at man unngår å lande med strake ben, sier han.

Selv om man endrer frekvens, er variasjon det viktigste du kan gjøre for å holde deg skadefri samtidig som du får en bedre løpeteknikk, understreker idrettsfysioterapeuten.

– Endring av frekvens er en bit i et puslespill. Det er viktig med variasjon i type økter, varighet og intensitet. Mange opplever at det å løpe med en høyere frekvens gir en mulighet til å holde høyere fart på øktene, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)