Hopp til innhold

DVD-opptaker, PVR og EPG - hva er det?

Glem VHS, nå er det DVD-opptaker eller PVR som gjelder. Vi forklarer deg det du trenger å vite.

DVD-opptakere
Foto: ICRT / Scanstockphoto.com

DVD-opptaker

• En dvd-opptaker lar deg ta opp og lagre tv-programmer på harddisk. Hvor mye eller hvor lenge er opp til størrelsen på hardisken. Et sted mellom 50 og 100 timer er ikke uvanlig, men det fins også større harddisker.

• Det du har lagret kan brennes på en DVD-plate dersom du vil ta det med deg, gi det bort eller sette det inn i samlingen din.

• En DVD-opptaker kan også ta opp direkte fra for eksempel videokameraet ditt eller fra stillbildekameraet.

• En DVD-opptaker tar opp og lagrer digitalt, men det signalet du tar ut når du brenner en DVD, vil være analogt. Selv om en DVD-plate er et digitalt lagringsmedium betyr da dette at det blir en liten reduksjon av kvaliteten på det brente programmet, - og at du vil få ytterligere reduksjon av opptaket dersom du skulle ønske å ta flere kopier av kopien.

At det ikke uten videre er mulig å kopiere et digitalt lagret signal direkte – og digitalt - til et digitalt lagringsmedium, er knyttet opp mot rettighets- og distribusjonsproblematikken som signaldistributøren/kabelselskapet må forholde seg til vis a vis rettighetshaver på programmet de sender.

• Kopierer du fra originalopptaket på harddisken også neste gang du skal ha en kopi, vil kvaliteten tilsvare det opptaket du tok på den første dvd’n.

• En DVD-opptaker kan stilles inn på forhånd for start og stopp av opptak på ønsket dato og tid. Dette skjer ved at du i programoversikten i for eksempel avisa finner fram til kanal og tidspunkt for ønsket program. Deretter bruker du fjernkontrollen til å programmere for ønsket opptak.

• DVD-opptakeren kobler du til tv-en mellom signalet du tar inn i boligen og tv-skjermen du ønsker å se bildet på. Dette signalet kan være enten digitalt eller analogt.

PVR

• En PVR, - eller Personal Video Recorder er kun digital og er knyttet til signalkilden. Det betyr at du må ha en digital signalkilde inn i boligen. Dette får du dersom du henter tv-signalet ditt fra en satellitt eller fra en kabelleverandør som tilbyr digitalt signal. Dette signalet inneholder også en funksjon som ved ett tastetrykk lar deg se programoversikten for tv-programmer. Det kalles EPG. Mer om dette nedenfor!

• PVR-en lagrer også på harddisk på samme måte som en dvd-opptaker. Forskjellen består i at du her ikke kan kopiere det du har spilt inn. Det kan kun vises/sees på tv-skjermen du har koblet til opptakeren.

• Du kan ikke bruke en PVR som opptaker eller lagringsmedium for bilder fra andre kilder en det som kommer fra signalleverandøren din.

• En PVR har også den egenskapen at den ALLTID er i opptak, enten du velger å bruke det eller ikke. Og den lagrer ikke bare fra du trykker ”opptak”. Den lagrer også det som ligger en viss tid i forkant. Det betyr at dersom du kom for sent til programstart kan du trykke ”opptak” og deretter trykke litt vider slik at du kan gå inn å se programmet fra start – samtidig som resten av programmet tas opp. Det gjør at du kan se det hele i sammenheng, - men bare forskjøvet i tid.

• Du kan også når som helst stoppe det du ser på for å ta en telefon eller lufte bikkja. Når du kommer tilbake løser du ut fra pause – og fortsetter der du slapp. Dette kalles gjerne ”TimeShift” og er et tilbud som svært mange har lært seg både å bruke og å sette pris på da det gir en helt ny form for uavhengighet. Sammen med de enkle opptaksprosedyrene og opptaksinnstillingene har mange fått en helt ny mulighet til å få med seg akkurat det de ønsker på akkurat det tidspunktet som passer for den enkelte!

• I negativ retning må tilføyes at i en del sammenhenger kan det digitale signalet fra enkelte og/ eller i enkelte sammenhenger være til dels ustabilt. Det betyr at du KAN miste et planlagt opptak fordi opptakeren din ikke finner eller klarer å tyde signalet gjennom helle opptaket.

EPG

EPG betyr Elektronisk Programme Guide. Dette er et ”skjema” som ved et tastetrykk på fjernkontrollen dukker opp på tv-skjermen din. Det ser ut som et ferdig utfylt ruteskjema med programtitler på de enkelte program på de ulike kanaler som signalleverandøren din kan by på, - enten du abonnerer på dem eller ikke. Skjemaet angir også start og stopptidspunkt for de enkelte program.

Alt dette gjør at du på en svært enkel måte kan lese, klikke deg framover i tid og sette et trykk på alle de program eller serier du ønsker å ta opp. Deretter gjør maskinen resten. Har du valgt å ta opp en serie, vil maskinen automatisk gjøre dette for deg hver gang det neste programmet i serien dukker opp på den kanalen du har lagt inn varslet på. Enten du er hjemme og ser på eller du er opptatt med helt andre ting.

Brukervennlighet

Alle disse maskinene krever at brukeren gjør seg kjent med enkle operasjoner for at man skal kunne få et vellykket resultat. Slik situasjonen er i dag, krever en PVR vesentlig mye mindre trykking og forståelse enn en dvd-opptaker for å lykkes med opptak og avspilling! En PVR er ganske enkelt vesentlig mer intuitiv og det du ser på skjermen etter enkle tastetrykk er behagelig selvforklarende. En dvd-opptaker krever vesentlig mer trykking og programmering.

Harddisker blir fulle

Opptak på harddisk krever disiplin og god harddiskhygiene. Harddisker blir fulle, - og det kan gå raskere enn du tror. Det betyr at du bør følge med, - for eksempel på det grafiske bildet av harddisken som dukker opp på skjermen, - slik at du vet hvor mye plass du har å gå på.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)