I følge regelverket blir fisk som inneholder mer enn 500 000 bakterier pr gram betegnet som fisk av tvilsom kvalitet, og når det er over fem millioner bakterier pr gram, er fisken uakseptabel.
Av de 76 fiskeprøvene som var med i testen, var 30 prosent av tvilsom kvalitet, mens hele 12 prosent må karakteriseres som uakseptabel.
Det ble testet fisk fra alle de tre store kjedene som selger fersk fisk, COOP, ICA og Norgesgruppen, men også fra frittstående fiskebutikker i Oslo.
Ifølge seksjonsjef Frida Andersen i Mattilsynet er fisk med et bakterienivå på over 500 000 av så dårlig kvalitet at folk neppe vil ha glede av å spise den.
Og når den inneholder over fem millioner bakterier, er det ikke lenger lov å selge den, sier Frida Andersen. 12 prosent av fisken som ble testet skulle altså ikke vært solgt.
Andersen framholder at kvaliteten på fisken først og fremst er næringens ansvar. Det dårlige resultatet bør dermed virke som en kraftig vekker for den norske dagligvarehandelen.