Dette utslettet kan du få av å bade ute

Har du fått et rart utslett etter å ha badet i ferskvann? Det kan være svømmekløe, som er en allergisk reaksjon på parasitter som trenger inn under huden din.

Svømmeutslett

Utslett en jente på syv år fikk på ryggen etter å ha badet ved Halden i Østfold denne sensommeren.

Foto: Privat

Arnulf Soleng fra Folkehelseinstituttet forsker på flått

Arnulf Soleng, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Privat

Etter at du har badet i ferskvann, kan du få et ubehagelig utslett. Nemlig svømmekløe.

– Det er nok mange som opplever å få denne kløen som ikke vet hva det skyldes, sier Arnulf Soleng, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Utslettet kan ligne litt på myggstikk, skriver Norsk Helseinformatikk. Kløen kommer av en allergisk reaksjon mot parasitter som trenger seg inn under huden.

Disse parasittene kan imidlertid ikke utvikle seg hos mennesker, derfor dør de i stedet rett under huden.

Ikter

Dette er den parasitten som forårsaker svømmekløe når den trenger seg inn under huden.

Foto: Reidar Mehl/FHI

I varmt vann i hele landet

Svømmeutslett

Utslettet kan ligne litt på myggstikk.

Foto: Privat

Problemet med svømmekløe oppstår gjerne når vanntemperaturen kommer opp i rundt 18-20 grader. Med årets varme høst, kan du fortsatt få svømmekløe.

– Jo varmere vann, jo flere parasitter. Vi finner parasittene over hele landet i vann der man finner vannsnegler, vannlevende fugl og der vannet blir varmt nok, forteller seniorforsker Soleng.

Du kan ikke se på vannet at det inneholder parasitter.

– I noen vann ser det ut til at parasittene konsentreres akkurat der folk bader. I andre vann kan det være mer tilfeldig at man enkelte ganger blir eksponert for parasittene, mens man andre ganger kan bade samme sted og ikke merke noe, fortsetter eksperten.

– I hvilke områder er det vanlig å få svømmekløe?

– Vi har registrert svømmekløe fra Troms i nord og sørover. Men i kalde fjellvann klarer ikke parasittene å gjennomføre livssyklusen, sier Folkehelsas mann.

Noen steder er man ekstra utsatt for parasittene.

– Noen vann der dette blir rapportert hvert år er for eksempel Sognsvann i Oslo, Tyrifjorden og Steinsfjorden i Buskerud, Lutsivannet ved Stavanger, Mjøsa i Hedmark og Oppland, og Hestsjøen ved Trondheim, fortsetter forskeren.

Skibladner på Mjøsa

Mjøsa er et av vannene der svømmekløe er registrert.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Kilende og prikkende følelse

Hvordan kan du så vite at det er svømmekløe du har fått?

– Hvis utslettet kommer i forbindelse med bading, og kun på steder der huden har vært i kontakt med vann, kan man være rimelig sikker. Man merker ofte en kilende og prikkende følelse i huden like etter at man kommer opp av vannet. Deretter kommer utslettet raskt, forteller Arnulf Soleng.

Turid Thune

Turid Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den Norske Legeforening

Svømmekløe er helt ufarlig, og tilstanden smitter ikke mellom mennesker.

– De fleste som har fått svømmekløe trenger ikke behandling. Kløen og utslettet går vanligvis over i løpet av noen få dager. Dersom det er intens kløe og mye utslett, kan du prøve antihistamin reseptfritt på apoteket. Der kan du også kjøpe en krem som inneholder bedøvelse. Det er sjelden at du må oppsøke lege på grunn av svømmekløe, avslutter hudlege Turid Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.