Hopp til innhold

Ikke akkurat babymyke hæler

Det kan gjøre så vondt at du nesten ikke kan gå og det kan hende at du selv er skyld i det. For diabetikere kan det være farlig.

Sprekker i hæl

Ikke akkurat babyhud. Eieren av denne hælen har smerter i foten hver morgen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det er mange som plages av sprekker og sår på hælene, og noen av dem trenger behandling. Og det er gjerne om sommeren problemet oppleves som stort, selv om hælene er like utsatt på vinterstid.

– Men på vinteren tenker kanskje ikke folk så mye på det. På sommeren blir slike problemer ekstra synlige når man skal gå i sandaler eller uten sko på beina, sier fotterapeut Beth-Ann A. Gerdts ved Jarlsø fotterapi i Tønsberg.

Feil bruk av sko

Mange av pasientene som kommer til Gerdts har problemer med hard hud under føttene. Det kan være flere årsaker til det. En vanlig årsak er feil bruk av fottøy.

– Hvis du går med sko med myke såler for lenge kan huden under hælene bli hard. Det gjelder særlig ved langtidsbruk, for eksempel hvis man bruker joggesko daglig på skole eller jobb.

Bet-Ann A. Gerdts

Det tar lang tid å kurere føtter som har fått hard hud og sprekker, sier fotterapeut Beth-Ann A. Gerdts.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Kan bli smertefullt

Og dersom det ikke gjøres noe med dette, kan det utvikle seg til sprekker og åpne sår. Flere apotek anbefaler jevnlige fotbad, bruk av fotfil og deretter bruk av en mykgjørende krem som egenbehandling. Gerdts understreker at det er viktig å file riktig.

– Det må bare files én vei. Dersom man filer begge veier gjør man bare vondt verre, og det bør bare files hver femte eller sjette uke.

Og fungerer ikke den behandlingen du foretar hjemme på kammerset, kan huden sprekke slik at det kan være smertefullt å gå på foten.

– Hver tredje til femte pasient som kommer til meg har sprekker under føttene, sier fotterapeut Beth-Ann A. Gerdts.

Føtter i balje

Fotbad kan være del av den behandlingen du kan gjøre selv.

Foto: Tora Krogh / NRK

Diabetikere må passe på

Sprekkene i huden under føttene limer fotterapeuten sammen med såkalt hudlim før huden files og deretter smøres inn med en spesiell krem. Men ofte kommer det pasienter som har for alvorlige skader og som må behandles av lege. En annen kategori pasienter er dem som har diabetes.

– Hvis man har blodsukkerverdier som ligger litt høyt er faren for sår som ikke gror større, sier Nina Rye på diabeteslinja til Diabetesforbundet.

Kan føre til amputasjon

I utgangspunktet er ikke diabetikere mer utsatt for problemer med føttene enn folk som ikke har diabetes, sier Rye.

– Da kan det behandles på samme måte som andre gjør det. Men dersom det oppstår sår som ikke gror, bør det følges opp av spesialisthelsetjenesten. Hvis man ikke får den oppfølgingen man trenger i slike situasjoner, kan det i verste fall føre til amputasjon.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)