- LES OGSÅ:
Halvparten av norske bad har fuktskader. Badet til familien Iversen-Holmen er ett av dem.
Familien hadde brukt god tid på å finne drømmehuset. Kort tid etter innflytting fikk de rare signaler fra venner, familie og barnehagen.
Gina, Hans Jørgen og deres to år gamle sønn luktet mugg. Alt i huset luktet mugg.
Slik så baderomsveggen ut bak flisene
Foto: PrivatFamilien hadde en stund slitt med hodepine, og var tappet for energi. Toåringen sov dårlig. Og Gina var gravid.
– Vi var så slitne, og øynene rant, sier far i huset, Hans Jørgen Holmen.
– Moren min virket ikke så begeistret for huset, og det var litt sårt. Vi var blitt immune mot lukta, men hun luktet mugg lang vei, forteller Gina Iversen.
- LES OGSÅ:
Usynlige skader
Skaden i baderomsveggen var ikke synlig, men konsekvensen var et inneklima fullt av råte og muggsoppsporer.
Familien fulgte fagfolkenes råd, lot illeluktende klær og møbler bli igjen og flyttet på dagen.
– Jeg blir så trist når jeg ser huset nå, men vi tok ingen sjanser. Vi er heldigvis friske igjen, men vi kan ikke bo i vårt eget hus, sier Gina Iversen.
Nå betaler den unge familien 6000 kroner i leie i tillegg til boliglånet, og vet ikke når de kan flytte tilbake. Firmaet Anticimex, som blant annet er spesialister på fukt- og vannskader, har funnet mer muggsopp i huset. Skadene vil koste flere hundre tusen kroner.
– Vi håper at forsikringsselskapet dekker utgiftene til reparasjon, og gjør ikke noe før vi får en konklusjon, sier Hans Jørgen Holmen.
Familien flyttet fra møbler og klær
Foto: Line Hødnebø / NRK– Ikke vent med reparasjonene
Anticimex gjør en mengde tester og målinger på inneklima. De samarbeider også med Astma- og allergiforbundet, og liker ikke det de ser i Råde-huset.
Roy M. Nilsen i Anticimex måler fukt i veggen
Foto: Line Hødnebø / NRK– Dette er ikke bra. Her må alt rives. Inni veggen er det omfattende råteskader og muggsopp. Dette kan bli dyrt for den unge familien, sier direktør for privatmarkedet i Anticimex, Roy M. Nilsen.
Han tar hånden inn i et hull de har boret i baderomsveggen og henter ut illeluktende og råttent treverk.
– Hele veggen på badet er en stor muggsoppfelle. Det lukter ekstremt, som i en fuktig kjeller, og veggen er råtten, sier han.
Anticimex har også avdekket muggsopp andre steder i huset, og anbefaler en grundig sjekk av hele huset for å finne det totale skadeomfanget.
Svarte flekker på badet
Foto: Line Hødnebø / NRKNilsen oppfordrer familien til å rive badeveggen. Men det er viktig å varsle alle parter før man setter i gang, både tidligere eier og forsikringsselskap. Alt må dokumenteres underveis.
– Ikke vent til forsikringssaken er klar. Jo lengre tid det går, jo større blir skadene i huset, men alle må varsles først, sier han.
Andelen tvistesaker som gjelder råteskader i hus er altfor høy, mener Anticimex:
– Ukyndige selgere og kjøpere løper en stor risiko. Fukt- og muggskader er dessverre et vanlig problem i både gamle og nye hus.
Mistenker man at det er fuktskader i huset på grunn av lukt, misfarging eller lekkasje, bør boligeierne få utført en inspeksjon eller en fuktmåling. Men vit at det koster opp mot 10.000 kroner hvis kontrollen også foretar mugg- og soppanalyser.
Dersom skaden ikke dekkes av forsikringsselskapet, kan utgiftene komme på mange hundre tusen kroner.
- LES OGSÅ:
Syk uten å vite om muggsoppen
Muggsoppen i huset kan være skjult, og dermed vanskelig å oppdage.
Mugg kan gi allergiplager, sier lege Knut R. Skulberg.
Foto: Marte S. Mikaelsen– Fuktskader oppdages ofte sent. De som bor i huset kan ha blitt syke uten å skjønne årsaken, sier lege Knut R. Skulberg i Norsk astma- og allergiforbund.
De som plages merker at symptomene kommer når de er i boligen, og at plagene avtar eller forsvinner når de ikke er der.
– Ny forskning viser at fukt og mugg er assosiert med alvorlige luftveisinfeksjoner. Det kan forårsake astma og kroniske plager som irriterte øyne og tett nese og hals, forteller legen.
Det er ikke lett å skjønne om plagene skyldes mugg eller virus. Og det er ikke nødvendigvis alle i familien som blir syke. Barn og kvinner er mest sensitive og mest utsatt for helseplagene.