Hopp til innhold

Dette får vi oftest på blå resept

Nesten halvparten av oss fikk medisiner på blå resept i fjor. Kolesterolsenkende medikamenter og legemidler mot høyt blodtrykk og allergi var de mest vanlige.

Apotek

Norske apotek leverte medisiner på blå resept for 9,3 milliarder kroner i fjor.

Foto: NRK

Den norske befolkningen fikk medisiner på blå resept for nesten 9,3 milliarder kroner i fjor.

En fersk oversikt fra Reseptregisteret i Folkehelseinstituttet viser at 43 prosent av oss fikk minst ett legemiddel på blå resept i fjor.

Medisin som inneholder det kolesterolsenkende virkestoffet simvastatin er den vanligste på blå resept i Norge, selv om bruken går ned.

Drøyt 313.000 personer hentet dette legemiddelet på apoteket i fjor. Det er 40.000 færre enn for tre år siden.

Blå og hvite resepter

Hvis du har en kronisk sykdom som du trenger behandling for i minst tre måneder i løpet av året, kan du ha krav på medisiner på blå resept.

De fleste pasientene med blå resept betaler kun en egenandel, inntil de eventuelt får frikort som gjør medisinen gratis. Les mer om blå resepter her.

Enkelte ganger kan du også få dekket noen av utgiftene til medisiner på hvit resept. Les mer om dette her.

Høyt blodtrykk

Salget av medikamenter med virkestoffet metoprolol er det høyeste på fem år. Dette er den nest mest vanlige medisinen på blå resept, og brukes av pasienter med høyt blodtrykk og hjerte- karsykdom.

264.162 personer fikk denne medisinen i fjor, nesten 20.000 flere enn i 2008.

Rundt en million nordmenn sliter med pollenallergi. Mange av dem bruker medisiner med virkestoffet cetirizine, som er det tredje mest brukte medikamentet på blå resept.

I fjor fikk over 240.000 personer cetirizine på blå resepter. Antallet er omtrent uendret de siste årene, og 58 prosent av pasientene er kvinner.

Mens flest kvinner får allergimedisin på blå resept, er mennene i flertall når det gjelder de mest brukte kolesterol- og blodtrykksmedikamentene.

Voltaren mest solgt

Medisiner med det smertestillende og betennelsesdempende virkestoffet diclofenac er for øvrig det aller mest brukte reseptlegemiddelet i Norge. Men mesteparten selges på såkalt hvit resept.

9,2 prosent av befolkningen (459 930 personer) brukte slik medisin i fjor, med Voltaren som det mest kjente merkenavnet.

De vanligste legemidlene på blå resept i Norge (2012):

Legemidler på blå resept 2012

VIRKESTOFF

BRUKSOMRÅDE

ANTALL


INDIVIDER


ANDEL AV


BEFOLKNINGEN


 

Simvastatin

kolesterolsenkende

313.103

6,2 %

Metoprolol

høyt blodtrykk
hjerte- karsykdom

264.162

5,3 %

Cetirizine

allergi

243.541

4,9 %

Levothyroxine
sodium

thyroidhormon-
mangel

186.198

3,7 %

Salbutamol

astma
KOLS

180.559

3,6 %

Atorvastatin

kolesterolsenkende

166.142

3,3 %

Amlodipine

høyt blodtrykk
hjerte- karsykdom

125.291

2,5 %

Mometasone

allergi

111.161

2,2 %

Paracetamol

smerter

109.242

2,2 %

Escitalopram

depresjoner

107.960

2,2 %

Kilde: Folkehelseinstituttets reseptregister

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)