NRK Meny
Normal

Dette er Norges dyreste turistmål

Slående vakkert og sviende dyrt. Valgte du hotellovernatting i Svolvær denne sommeren betalte du mer i snitt per dobbeltrom enn noe annet sted i Norge.

Svolvær

Svolvær i Lofoten var Norges dyreste hotellby denne sommeren.

Foto: Katri Niemi/Flickr.com/CC-lisens

Lofoten er et yndet reisemål for mange, med sine idylliske rorbuer og dramatiske nordnorske natur. Med ti hoteller på 4200 innbyggere er Svolvær primærdestinasjonen for de fleste Lofot-turistene, og det gjenspeiles i prisene.

Ifølge hotellsøkesiden Trivago.no var Svolvær sommerens dyreste reisemål her i lands. I juli kostet en overnatting på et standard hotellrom i byen i snitt 1768 kroner. For sommeren som helhet lå snittprisen på 1658 kroner per natt.

Les også: Tidenes rekordsommer i fjellet

Til sammenligning var Trondheim Norges rimeligste hotellby med en snittpris på 1082 kroner, nesten 600 kroner billigere per natt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

prisoversikt hotellovernatting

Listen viser en oversikt over gjennomsnittsprisene per overnatting i standard hotellrom på norske reisemål. De billigste er markert med grønt, mens de dyreste døgnprisene er markert med rødt.

Foto: Trivago.no

Flest utlendinger

– Svolvær er jo et veldig populært reisemål, det er nok noe av grunnen til prisen. I tillegg har mange av hotellene kun åpent om sommeren, så de har en kort sesong på å tjene penger, sier administrerende direktør Stein Rudi Austheim i Rica Hotel Svolvær til NRK.no.

Les også: Her legger vi igjen feriepengene

Les også: - Hit bør du dra på ferie

Han får i hovedsak busslaster med utenlandske turister til sitt hotell, mens nordmenn som regel stopper innom på vei til et eller annet sted og bestiller seg en overnatting der og da.

Til tross for de høye prisene har det ikke vært en jubelsommer i nord, og med unntak av en oppgang i august har belegget på Rica Hotel Svolvær ligger på samme nivå som i fjor.

– Det har vært en helt grei sommer. Noen hoteller har hatt ledige rom, mens andre har hatt venteliste, forteller hotelldirektøren.

Les også: Oslo er verdens dyreste by, igjen!

Nordlysturisme

Det romantiske Lofoten og Nord-Norge, rorbuer og den majestetiske Lofotveggen er det de utenlandske turistene busses inn for å oppleve. Stein Rudi Austheim er imidlertid overbevist om at også flere nordmenn burde legge ferien nordover.

– Selv kommer jeg fra Hardanger og er sånn sett bortskjemt med vakker natur, men jeg ble helt bergtatt da jeg kom hit, forteller vestlendingen.

Les også: Turistene kommer sjøveien

Han konstaterer at sommersesongen nå er på hell, men at Rica Hotel Svolvær ikke er blant de som lukker dørene for høsten. Nå står nemlig nordlysturismen for tur.

Nordlys i Svolvær

Nordlys over Svolvær vinterstid.

Foto: Soldatnytt/Flickr.com/CC-lisens

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.