Hopp til innhold

Dette er de mest populære båtnavnene i Norge

Hva skal båten hete? Mot Fruens Vilje og Gjeldfrid er kanskje artige, men de er ikke dyriske nok til å ligge på topp tre-lista over de mest brukte båtnavnene i Norge.

Tønsberg gjestehavn.

Båtnavnene i Norge er preget av både humor, tradisjoner og maritime uttrykk.

Foto: Arne Petter Wallin Marthinsen / NRK

Noen båteiere antyder at det koster å ha båt, og velger navn som Costa Plenty.

Men de tre vanligste båtnavnene i Norge bærer ikke like mye preg av feite lommebøker - her står heller det maritime i fokus. På en elegant førsteplass ligger Svanen. Terna er nummer to, mens Flipper dukker opp på plassen bak.

Humor og tradisjoner

Nesten 80.000 småbåter er registrert i båtnavnlista, som er et samarbeid mellom If Skadeforsikring og Småbåtregisteret.

Dette er første gang det er laget en søkbar liste over Norges mest populære båtnavn, ifølge forsikringsselskapet. I lista kan du finne ut hvor populære navnene er både i hele landet og i hvert enkelt fylke.

På lista over båtnavn i Norge, finner du alt fra tradisjonsrike navn som Tøffe og Aurora til mer utradisjonelle vrier som Inga Gjeld og Mot Fruens Vilje.

Emma Elisabeth Vennesland

Båtnavn kan gi innblikk i både navnetrender, kystkultur og tradisjoner på sjøen, forteller Emma Elisabeth Vennesland fra If Skadeforsikring.

Foto: If Skadeforsikring

– Det er mye humor langs kysten, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, til NRK.

– Båtfolket er både sosiale og observante, og vi ser fra navnene at folk er opptatt av å gi båtene gode navn - enten tradisjonsrike eller kreative med en humoristisk vri, sier hun.

Hun forteller at historien gjentar seg. Svanen, som i dag er det mest populære båtnavnet, var også svært populært på begynnelsen av 1800-tallet.

– Søk i båtnavnene kan gi innblikk i både navnetrender, kystkultur og tradisjoner på sjøen sier Vennesland.

Et hav av ulike navn

– Det er blitt vanlig at båtnavnet inneholder humor. Båteiere har ofte en bevisst holdning til dette. Det gis ikke båtnavn i hytt og pine, sier navneforsker Ole-Jørgen Johannessen, som nevner at navnetradisjonene i mange deler av verden går helt tilbake til oldtiden.

Båteiere henter ofte inspirasjon fra forskjellige hold.

Stedsnavnforsker Ole-Jørgen Johannesen fra Universitetet i Bergen ved fergekaia i Ulvik i Hardanger.

Tidligere var det vanlig å kalle båten sin opp etter kjendiser, som Henrik Ibsen. Det er ikke så vanlig lenger, sier Ole-Jørgen Johannessen, førsteamanuensis emeritus i nordisk.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Ofte velger båteiere navn som uttrykker ro, stillhet eller frihet. I dag står også kvinnenavn veldig sterkt - ofte med dobbeltnavn, sier forskeren.

Han forteller at tradisjonene for båtnavn også i Norge er lange hvis vi begynner å grave. Han nevner blant annet Fridtjof Nansens Fram som et eksempel.

– I ettertid har det vært drøssevis av farkoster med samme navn. Det ble vanlig å gi båtene navn som knytter seg til stolthet, tradisjon og pågangsmot, og navn som understreker det spennende, det utforskende og det tapre, sier Johannessen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)