Dette er de beste sommer-appene

Bilkjøring, fergekøer og lange besøk hos familien. Alt kan gå litt mindre smertefullt med de riktige programmene på telefonen.

Sommerferie gir ekstra tid til å bruke smarttelefonen i det ganske land. Vi har spurt personer som alle bruker telefonen mye om hvilke applikasjoner de anbefaler i sommer.

Les også:

Wordfeud

[For Anrdoid] [For Iphone/Ipad]

Ida Jackson

Ida Jackson anbefaler Wordfeud.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Wordfeud er nesten som Scrabble, bare uten kranglingen over hvilke ord som er lov.

Ordspillet Wordfeud er Ida Jacksons heteste sommertips. Hun har skrevet boka «Sosiale medier - Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset», og bruker Wordfeud for å få tiden til å gi gjennom sommeren.

– Det geniale med Wordfeud er at det er turbasert. Derfor trenger du ikke å konsentrere deg om telefonen hele tiden. Du kan ta den fram og spille noen runder mens du sitter i en kjedelig ferjekø, og så legge den bort etterpå.

Wordfeud kan spilles både mot venner og ukjente, og finnes både med norsk og engelsk ordbok.

Newsdesk

[For Iphone/Ipad]

Erlend Schei

Erlend Schei anbefaler Newsdesk.

Foto: Cathrine Darre

– Jeg er litt nyhets-alkoholiker, så det er et hyggelig alternativ for å følge med på hva som skjer.

Det sier Erlend Schei. Han har jobbet i finn.no siden 2001, og er også aktiv i Finn labs. Han anbefaler det norske programmet Newsdesk til alle som vil følge med på nyhetene i sommer.

– Newsdesk henter fram toppsakene de største norsk og noen utenlandske nettaviser. Deretter kan du trykke deg videre til en av sakene hvis du vil lese mer.

– Dermed får du et godt inntrykk av hva som rører seg. Det er raskt, og en typisk applikasjon du bruker hele tiden, sier Schei.

Awesome Note

[For Iphone/Ipad]

Ida Aalen

Ida Aalen anbefaler Evernote.

Foto: Eirik Solheim, NRK

– Det er fint å huske hva man gjør på reise, så derfor prøver jeg å skrive hva jeg gjør hver dag.

Ida Aalen er Interaksjonsdesigner hos Netlife Research. Hennes favorittapplikasjon i ferien er Awesome Note, som er hennes reisedagbok på tur gjennom Europa.

– Egentlig er det et program for å skrive huskelapper, men det kan også brukes til å huske det du har gjort. Når du lager et notat kan du også velge mellom forskjellige smilefjes og værsymboler som viser hvordan dagen var.

– Alt du skriver kan også synkroniseres mot Google Docs eller Evernote, sånn at du kan gå tilbake og se på notatene senere også. Dermed kan jeg hente det ut når jeg blir 50 eller 60 og vil se hva jeg gjorde om sommeren.

Tomtom

[For Ipod/Ipad]

Eirik Solheim

Eirik Solheim anbefaler Tomtom.

Foto: unknown / NRK

– Det er uslåelig å ha Darth Vader som stemme på GPSen når man har unger i baksetet.

Slik anbefaler Eirik Solheim sin favorittapplikasjon for å få kart på telefonen. Han er redaktør ved NRKbeta, NRKs sandkasse for teknologi og nye medier. Et godt program for GPS-navigasjon er hans beste ferietips.

– Når telefonen sier «Turn around when possible, I find your lack of faith disturbing» blir det helt stille der bak. Hvis du har telefonen koblet til bilens høytalere, blir det så god lyd at du nesten ikke trenger å se på skjermen, og det er veldig greit.

Selv om kanskje ikke alle har like god bruk for GPS-navigasjon i sommer, så mener Solheim at det er et godt kjøp.

– Jeg har begrenset stedssans, og det hadde ikke vært snakk om å finne fram i Paris uten en god GPS på telefonen.

For at telefonetn skal holde hele bilturen, minner Solheim om at det er praktisk med ekstra lademuligheter.

– I tillegg til applikasjonen er det kjekt med en holder med sugekopp, og en lader til sigarettenneren. Da får du med deg GPSen over alt.

Solheim har også et tips til alle som har med seg telefonen på sommerferie.

– Ta telefonen i en vantett pose, da slipper du å være redd for den. En liten pose med Ziploc og litt limbånd gjør underverker.

Gratis konserter

Til slutt kan vi komme med et enkelt tips om en gratis konsert-app nå i juli. Itunes-festivalen skilter nemlig med daglige konserter hele måneden. Du kan følge dem via en app som du kan laste ned her.

Derfra kan du se artister som Paul Simon, Foo Fighters, Moby og Adele.

Har du tips til andre programmer som gjør sommeren litt bedre?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)