Hopp til innhold

Dette får du ikke igjen på reiseforsikringen

Dersom du forlater tingene dine ubevoktet eller lar dem ligge synlig i bilen i ferien, er det ikke sikkert du får dekket tapet dersom de blir stjålet.

Tyv på stranden

Pass på at du ikke legger fra deg tingene ubevoktet på stranden. Det er ikke sikkert du får dekket tapet.

Foto: Xavier NAVARRO / PHOTOPQR/NICE MATIN

Det er vanlig å tenke at man får igjen på reiseforsikringen sin så lenge den er kjøpt og betalt før man drar på ferie.

Men så enkelt er det ikke alltid.

Enkelte reiseforsikringsselskaper kan nemlig kreve at du tar noen forholdsregler mens du er på reise.

Viser det seg da at du ikke tok de anbefalte forholdsreglene før du for eksempel ble frastjålet verdisakene dine, kan det koste deg dyrt.

Må være dobbelt innlåst på hotellet

Hanne Stender og Gudrun Nylén er daglig ledere ved Europeiskes servicekontorer på henholdsvis Mallorca og på Kypros, to populære reisedestinasjoner blant nordmenn.

De sier det er viktig å sette seg inn vilkårene for hva reiseforsikringen din dekker.

(Saken fortsetter under bildet)

Hanne Stender og Gudrun Nylén

Hanne Stender og Gudrun Nylén ved Euro-Center på Mallorca og Kypros.

Foto: Hanne Tungen / NRK

– Nordmenn er veldig attraktive å lure, for vi kommer fra et rikt land. Vi har ofte med oss mye verdisaker på reise som telefoner, iPader og lignende, sier Stender.

Hun mener mange nordmenn tidligere har vært naive når det gjelder å gå fra vesken sin. For blir den borte, er du skyld i det selv.

– Går du fra tingene dine ved solsengen eller på stranden for å bade, så er du ikke dekket. Å ha tilsyn med tingene dine er forutsetning for å få igjen på reiseforsikringen, sier hun.


Du må også være bevisst på hvem du lar passe på sakene dine.

– Sitter du på kafé, og skal på toalettet, er det ok å be venner passe på vesken din, men det holder ikke om du ber en tilfeldig kafegjest passe på, sier Stender.

Stender og Nylén oppfordrer også til å ikke forlate verdisaker lett tilgjengelig på nattbordet på hotellrommet eller på kjøkkenbenken i ferieleiligheten din. Unngå å friste folk, og legg heller tingene i en skuff eller kofferten.

– Husk at penger skal være dobbelt innlåst. Det vil si at de må oppbevares i en safe i et låst rom. Finnes ikke safe, bør de oppbevares i en låst koffert, sier Stender.

Spesielt på hoteller med mange ungdommer, har det vært vanlig å ferdes mellom rommene. Da har det ofte hendt at verdisaker eller penger har blitt borte.

– En tyv kan på denne måten være en landsmann, og ikke nødvendigvis en lokal innbygger, sier Nylén og understreker viktigheten av å ikke stole alt for mye på ukjente mennesker.

Fylla kan ha skylda, men det er ikke god nok grunn

Mange, spesielt de unge, liker å ta seg en skikkelig fest eller to mens de er på ferie.

– Hendelser ved normal bruk av alkohol, dekkes som regel. Men er du full og ikke har kontroll over tingene dine, kan du oppleve redusert erstatning, sier lederne.

Turistene vil uansett få den førstehjelpen de trenger, understreker lederne, også om turistene har drukket mye alkohol.

Det betyr likevel ikke at turistene har krav på erstatning for alle hendelsene som oppstår som en følge av et stort alkoholinntak.

– Hvis du ikke får være med på flyet ditt hjem fordi du er for full, så dekker ikke reiseforsikringen ny flybillett. Eventuelle utgifter hos lege eller sykehus vil imidlertid være dekket, sier Stender og Nylén.

Likevel har man god grunn til å tenke seg om før man tar den femte eller sjette drinken.

– Vi kjenner til et tilfelle der en student som aldri hadde drukket før styrtet en flaske vodka. Da han skulle reise seg, gikk han rett i bakken og fikk brudd på kraniet. Det akutte sykehusoppholdet ble dekket, men ikke resten, sier de to.

– Slike saker synes vi det er veldig trist å komme bort i, sier Stender videre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ikke la ting ligge synlig i bilen

Ifølge Hanne Stender skjer det mye innbrudd i biler i Spania. Da er det viktig å tenke over hva som synes gjennom bilrutene. Selv ikke en jakke bør ligge åpent i bilen.

– Ofte skjer tyveriet etter at man har parkert bilen for å ta seg en lunsj på en taverna eller andre ting. Pass da på at bilen er synlig tom før du forlater den, sier hun, og gjentar en gang til at et tilsyn med tingene dine er forutsetning for å få tapet dekket.

Lederne på Euro-Centerne påpeker likevel at det stor forskjell på å være uforsiktig og å gjøre noe ulovlig.

– Kjører du for eksempel bil eller leier sykkel uten sertifikat, så får du ikke igjen på forsikringen dersom noe skulle skje, sier Stender.

– Vi har også hatt tilfeller der ungdommer har blitt kastet ut av hotellet av for mye bråk. Så kommer til oss etterpå, og da spør vi dem hvorfor de har blitt kastet ut. Det er alltid en grunn til hvorfor, så du må ta ansvar for det du har gjort, sier Stender og Nylén.



TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)