Hopp til innhold

Fem ting du bør vite om HPV

Nå kan alle kvinner som er født i 1991 og senere ta HPV-vaksinen gratis, men hva er egentlig dette viruset?

HPV-vaksine

Mange tar HPV-vaksinen etter at det 1. november ble gratis for alle kvinner under 26 år.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Over 180.000 unge kvinner har fått tilbud om å ta vaksinen som beskytter mot livmorhalskreft.

– Da er cellene i beredskap dersom man får overført HPV-viruset senere, sier overlege Ole-Erik Iversen ved Haukeland sykehus.

1. – Ikke nok med kondom

Kondom

Kondom beskytter mot mye, men ikke tilstrekkelig mot HPV.

Foto: Colourbox.com

Det finnes rundt 200 varianter av humant papillomavirus, eller HPV-virus, men bare noen få av det kan være farlige. Viruset som kan føre til kreft, smitter ved intim kontakt.

– Det er ikke bare ved samleie det kan smitte. Viruset kan også finnes på huden rundt kjønnsorganet. Det betyr at kondom har en viss beskyttelse, men på langt nær tilstrekkelig, sier Iversen.

Vaksinen beskytter mot to av de vanligste kreftfremkallende HPV-typene, ifølge Folkehelseinstituttet.

2. Sju av ti får viruset

Sex i seng

Det potensielt farlige HPV-viruset smitter ved intim kontakt.

Foto: Erwin Wodicka / Colorbox

Av alle seksuelt aktive blir 70 prosent smittet med HPV en eller flere ganger. De fleste infeksjoner gir ingen symptomer og går over av seg selv, men rundt 10 prosent får en langvarig infeksjon.

Overlege og professor Ole-Erik Iversen

Overlege og professor Ole-Erik Iversen ved Haukeland sykehus.

Foto: NRK

– Vi deler viruset i to grupper. Lavrisiko gir infeksjoner i form av vorter for eksempel fotvorter og kjønnsvorter. Høyrisikogruppen gjør at viruset overtar kontrollen over kroppens normale celler. Det gir ingen symptomer, sier Iversen.

Det sistnevnte viruset gjør at kroppen ikke klarer å stanse en celleforandring som kan føre til kreft. Cellene deler seg på nytt og på nytt – og blir sykere og sykere. Til slutt er de så syke at de ikke lystrer noen av kroppens signaler. Da er kreften etablert.

– Det finnes ikke behandling for virusinfeksjonen, kun behandling for skadene. Derfor er vaksinasjon så viktig for å forhindre infeksjonen.

3. – Ta celleprøve

Fertilitetsklinikken

Celleprøven foretas i forbindelse med en underlivsundersøkelse hos legen.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Den sinte varianten av viruset lever i skjul for immunapparatet. Det kan være i kroppen i 10–20 år før det kan bli alvorlig skade. Dette er grunnen til at alle kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta celleprøve hvert tredje år.

– Da oppdager vi eventuelle forandringer og kan gi behandling, sier Iversen.

Margrethe Greve-Isdahl

Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Heiko Junge

Hvert år blir rundt 3000 kvinner i Norge operert for alvorlige celleforandringer. Da blir en del av livmorhalsen fjernet for å forhindre utvikling av kreft. Opp mot 1000 krefttilfeller forhindres hvert år. Mange av dem som opereres er unge, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Vaksinen har best effekt når den gis før seksuell debut, men har også effekt etter dette, og anbefales om man har hatt ingen, en eller flere seksualpartnere. Livmorhalskreft rammer hyppigst kvinner i aldersgruppen 35–39 år, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

4. Slik virker vaksinen

Cervarix HPV-vaksine

Dette er vaksinen alle kvinner under 26 år får tilbud om å ta.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Vaksinen som tilbys unge kvinner i Norge heter Cervarix. Den beskytter mot HPV 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Vaksinen består av kunstig fremstilte partikler som er lik overflaten på et ekte HPV-virus.

– Når vaksinen settes tror kroppen at det kommer en trussel, og den produserer antistoffer som gir en sterk immunrespons. Da er cellene i beredskap dersom man får overført det ekte HPV-viruset senere, forklarer Iversen.

HPV-vaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 2009. Jenter i 7. klasse får vaksinen Gardasil. Det har vært mye snakk om bivirkninger, men legen mener det ikke er grunn til bekymring. Legemiddelverket har fått 679 bivirkningsmeldinger etter at 170.000 jenter er blitt vaksinert.

– De fleste alvorlige bivirkningene gjelder besvimelse. Omfattende studier har vist at det ikke er økt risiko for sjeldnere tilstander, sier Iversen.

5. – Gutter, ta vaksinen!

Jarand Olsvik Johnsen (18)

Jarand Olsvik Johnsen (18) sa til NRK i oktober at han vurderer å ta vaksinen. Han synes det er urettferdig at den kun er gratis for jenter.

Foto: Maria Nakken / NRK

Hos kvinner kan HPV også føre til kreft i skjede, ytre kjønnsorganer, endetarm eller i svelg. Menn kan få kreft på grunn av HPV-infeksjon i penis, endetarm eller svelg.

– Viruset kan føre til kreft hos begge kjønn, men det er feilaktig blitt kalt vaksinen mot livmorhalskreft, sier Iversen.

Legen synes også at gutter burde fått vaksinen gratis. Når man først skal velge et kjønn, burde gutter blitt vaksinert fordi det også vil beskytte jenter, mener han:

– Mens livmorhalskreft er avtagende, er kreftformene hos gutter økende. Det er allerede mer HPV-kreft hos menn enn kvinner flere steder i verden. Jeg vil anbefale gutter å ta vaksinen på egen regning frem til myndighetene finansierer det.

Folkehelseinstituttet har ennå ikke oversikt over hvor mange kvinner som har tatt vaksinen etter at den ble gratis 1. november.

– Det viktigste nå er å sørge for at kvinner i målgruppen får informasjon om tilbudet, og så har de jo litt over 2 år på seg til å få vaksinen gratis. Vi følger kontinuerlig med på distribuerte doser, registrerte vaksineringer og meldte bivirkninger, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)