Hopp til innhold

Bitt av flått? Dette bør du gjøre

Titusenvis av nordmenn møter denne i sommer.

Flått

– Hvis man fjerner flåtten og litt av munndelen sitter igjen i såret, er det ikke farlig, sier lege Knut Eirik Eliassen.

Foto: Andreas Altenburger / Colourbox

– Det er ikke nødvendig å gå til lege bare fordi man blir bitt av flått, men det er viktig å fjerne den så fort man oppdager den. Jo lengre den sitter, dess større er risikoen for å bli smittet, sier lege Knut Eirik Eliassen ved Universitetet i Oslo til NRK.

Allmennlege Knut Eirik Eliassen ved Universitetet i Oslo

– Kun halvdelen av dem som får en alvorlig borreliainfeksjon vet om at de har flåttbitt eller et «flåttutslett» i forkant, sier Eliassen.

Foto: NRK

Han forteller at de fleste flåttbittene ikke gir grunn til bekymring.

– Noen kan få en liten lokalreaksjon med lett rødme og hevelse. Dette er ikke tegn på sykdom.

Ring rundt bittet

Hvis du derimot får et utslett som sprer seg som en ring, eller et ensartet rødt område rundt bittstedet, har flåtten trolig smittet deg med en borreliabakterie. Utslettet kalles erythema migrans.

Flåttbitt på arm har dannet utslettet kalt erythema migrans.

Dette utslettet får du om du er smittet med borreliabakterie. Det må behandles med antibiotika.

Foto: NTB Scanpix

– Utslettet lar seg fint behandle med antibiotika, og fører svært sjelden til mer alvorlig borreliose, forklarer Eliassen.

I områder med mye flått, vil rundt 0,5 til 1,0 prosent av bittene gi denne reaksjonen. Det gir et anslag på rundt 10.000 nordmenn hvert år, forteller Eliassen.

– Et godt samletall er vanskelig fordi forekomsten av flått, borreliabakterier i flått og sykdommen borreliose varierer veldig fra område til område. Med tanke på usikkerheten er 10.000 erythema migrans per år et rimelig anslag, sier han.

– Ikke større enn en femmer

– Man må ikke ha redskap for å fjerne flåtten, men det kan noen ganger være vanskelig uten. Bruk pinsett, eller bruk hendene om du har gode negler. Dra ut flåtten og observer bittstedet, sier lege Harald Reiso ved Flåttsenteret til NRK.

Flåttbitt

Flåtten kan være veldig liten og vanskelig å oppdage.

Foto: Privat

– Oppstår det et utslett som er større enn en femmer, bør man oppsøke lege.

Hvis man oppholder seg i tørre områder i sommer, er sannsynligheten for å bli bitt liten.

– Den liker seg best i buskas og andre fuktige og skyggefulle områder. Foreldre bør være oppmerksomme, og sjekke barn som leker ute bak ørene og i hodebunnen, sier Reiso.

Over 300 alvorlige tilfeller hvert år

Selv om det er få flåttbitt som gir sykdom, kan det for noen få alvorlige helsemessige konsekvenser. Omtrent 300-350 tilfeller av alvorlig borreliasykdom registreres hos Folkehelseinstituttet hvert år.

– Noen steder i Norge har man funnet borreliabakterier i nesten hver fjerde flått, men risikoen for å bli syk er liten og risikoen for å bli alvorlig syk er enda mindre, sier lege Knut Eirik Eliassen.

– En borreliainfeksjon i nervesystemet er likevel alvorlig, og vi vet at flere som har hatt det sliter med ettervirkninger selv etter lengre antibiotikabehandling.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)