Hopp til innhold

Dette blir snart forbudt

Nå blir det helt forbudt å tilsette sukker i juice. Men det blir også forbudt å skryte av det.

Juice uten tilsatt sukker

Nå må produsentene slutte å reklamere med at juicen deres ikke er tilsatt sukker, selv om det faktisk er riktig.

Foto: Tor Risberg / NRK

Mange tror at fruktsaft som tilsettes sukker, bare kan kalles nektar. Men juice kan også søtes med sukker og likevel kalles juice. Snart blir dette forbudt.

I dag kan produsentene tilsette sukker i juicen for å regulere smaken, selv om sukkermengden må være langt mindre enn i nektar.

Mesteparten av juicen på det norske markedet er ikke tilsatt sukker, men det kan finnes unntak.

Sukret og utvannet nektar

Nå har EU bestemt at all juice må være helt uten tilsatt sukker fra høsten neste år. Paradoksalt nok blir det samtidig forbudt å informere på kartongen om at juicen er "uten tilsatt sukker".

Begrunnelsen er at en slik påstand ikke kan benyttes når heller ingen konkurrerende produkter er ekstra søtet.

Å skrive "ikke tilsatt sukker" på en juicekartong, kan ifølge EU forlede forbrukerne til å tro at andre juicer som ikke merkes på denne måten er søtet med sukker. Men det er de altså ikke, ettersom all sukring av juice nå blir forbudt.

Salget av juice og nektar er milliardindustri i Norge, og omsetningen øker stadig (se faktaramme).

Ifølge reglene skal nektar inneholde maksimalt 20 prosent tilsatte sukkerarter, honning eller andre søtstoffer. Og i motsetning til juice, kan nektar også være utvannet.

Fra neste høst

Juice uten tilsatt sukker

Denne opplysningen forsvinner snart på juicekartongene.

Foto: Kim Jansson / NRK

Norge pleier å innføre de samme matreglene som EU, og Mattilsynet har nå sendt ut forslaget om regelendringene til høring. Den nye forskriften tas i bruk her hjemme 28. oktober neste år, men vil få full virkning først etter et par år.

Selv om det blir slutt på å skryte med "ikke tilsatt sukker", kan emballasjen i en overgangsperiode fram til høsten 2016 påføres denne informasjonen: «Fra 28. oktober 2015 inneholder ingen fruktjuicer tilsatt sukker».

Forbrukerrådet mener det er positivt at juiceforskriften endres slik at sukkertilsetningen heretter blir regulert på en tydeligere måte.

– Men jeg tror ikke norske forbrukere kommer til å merke store forandringer, ettersom det aller meste av juicen på det norske markedet allerede er uten tilsatt sukker, sier Forbrukerrådets fagdirektør Gunstein Instefjord.

Han tror at norske forbrukere forventer at juicen de kjøper ikke er søtet med tilsatt sukker.

Selv om juice ikke sukres, inneholder den store mengder sukker fra selve frukten. Mange forbrukere er ikke klar over hvor mye sukker drikken faktisk kan inneholde.

– Uproblematisk

Også Landsforeningen NHO Mat og Drikke i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener regelendringen er uproblematisk.

– Dette handler om at produsentene ikke lenger kan tilsette sukker for regulering av syrlig smak og søtning av juice. Men ettersom dette skjer i svært liten grad på det norske markedet, vil den nye forskriften ikke medføre særlige endringer i produksjonen, sier fagsjef Steinar Høie i NHO Mat og Drikke.

Bedre matmerking

Om ett år kommer også nye EU-regler om bedre merking av mat , med full virkning fra desember 2016. De viktigste kravene her blir mer og bedre lesbar informasjon på emballasjen.

Alle matvarer må da merkes med innholdet av energi, protein, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter og salt (som ikke lenger kan kalles natrium).

Dessuten må alt ferskt kjøtt merkes med opprinnelsesland. I dag gjelder dette bare for storfe.

Kravet om opprinnelsesmerking innføres også for matvarer der hovedingrediensen stammer fra et annet land.

Det betyr for eksempel at du skal få vite det hvis "norsk" syltetøy består av belgiske jordbær.

Palmeolje

Diffuse samlebetegnelser som "vegetabilsk olje eller fett" blir heller ikke tillatt. Hvis maten for eksempel inneholder palmeolje , skal den merkes med nettopp det.

Dessuten må all informasjon på emballasjen ha en viss minimumsstørrelse og god kontrast, slik at den blir enkel å lese. I dag er utydelig merking et stort problem for mange kunder.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)