Hopp til innhold

Dette betyr betalingsanmerkningene

Med betalingsanmerkning kan du bli nektet både boliglån, mobilabonnement og strømavtale.

Kredittkort

Kredittkortenes onde sirkel. Mange driver brannslokking i den grad at de betaler ned den ene kredittkortgjelden med et annet eller tredje kredittkort. Slik regningshåndtering kan fort ende med inkasso og betalingsanmerkninger.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Tina Sandnes Rellsve

Du får neppe lån med én betalingsanmerkning, men det er enkelte aktører som trolig vil gi deg mobilabonnement. De kan akseptere en anmerkning av mindre alvorlig karakter. Har du flere, vil du mest sannsynlig ikke få mobilabonnement, sier Tina Sandnes Rellsve.

Foto: Dag A. Ivarsøy
Christine Warloe

Betalingsanmerkninger kan gi deg problemer med å tegne abonnement på strøm, telefon og liknende, sier Christine Warloe.

Foto: Nordea
Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Det er skremmende at så få vet konsekvensen av og ikke betale regningene sine. Har du betalingsanmerkning kan det lage dype spor i privatøkonomien, sier Silje Sandmæl.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Bankene prakker kredittkort på 18-åringer og svært mange bedrifter tilbyr kredittkort.

Seks prosent av de mellom 20 og 30 år har fått betalingsanmerkning, men fem prosent vet ikke om de har fått det, viser en undersøkelse Synovate har utført på oppdrag for DnB NOR.

Dersom du har satt deg i gjeld, bør du ta deg selv i nakken før du får en eventuell betalingsanmerkning.

Får ikke kreditt

Hos de fleste privatpersoner betyr en betalingsanmerkning at du ikke får lån eller annen form for kreditt.

– Du vil ikke få mobilabonnement, men du kan få kontantkort, det er viktig for mange unge. Den største betydningen vil trolig være inngangen til boligmarkedet. Du vil ikke få lån i banken, sier Tina Sandnes Rellsve, salgsdirektør i Experian til NRK.no.

Hos de aller fleste lånegivere vil du ikke få boliglån dersom du har en eller flere betalingsanmerkninger.

– Det har å gjøre med at lånegivere er underlagt en lovgivning der de skal være sikre på at det skal være tilrådelig for å gi lån. Har du en anmerkning er det ikke tilrådelig å gi kreditt i form av boliglån, forklarer hun videre.

Både Nordea og DnB NOR bekrefter låneavslagene.

– Har du en betalingsanmerkning vil du få problemer med å få lån. Det er grunn til å gi avslag på lånesøknaden og forsikringer vi formidler, sier Christina Warloe, forbrukerøkonom i Nordea til NRK.no.

– Har du betalingsanmerkning kan det lage dype spor i privatøkonomien. Det kan føre til at du ikke får boliglån hos oss, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR til NRK.no.

Kan påvirke jobb

Sandmæl fra DnB NOR påpeker at en betalingsanmerkning også kan føre til at du ikke får drømmejobben.

– Flere arbeidsgivere sjekker om du har økonomien på stell. Du kan også møte stengte dører i leiemarkedet, da flere utleieselskaper sjekker om du har rent økonomisk rulleblad, opplyser hun.

Arbeidsgivere kan ikke kredittsjekke deg med mindre det er snakk om spesielle stillinger der håndtering av økonomi er en vesentlig del av arbeidsoppgavene, som for eksempel en økonomidirektør.

– På boligmarkedet må det være et kredittelement med i bildet for at du skal bli kredittsjekket. Betaler du husleie på forskudd er det ikke et kredittelement i bildet og du vil ikke bli sjekket, men betaler du strøm eller husleie etterskuddsvis, kan du bli sjekket, sier Sandnes fra Experian.

Rydd opp raskt

Hvis du har inkassoregninger du ikke klarer å betale, er det veldig viktig at du selv tar initiativ til å løse betalingsproblemene.

– Ta kontakt med inkassoselskapet og få til en betalingsordning slik at du unngår anmerkning, anbefaler Rellsve.

Når du tar kontakt med de du skylder penger, sier at du vil ordne opp og lager en ordning, blir du ikke registrert med betalingsanmerkning.

– For å få anmerkning må kreditor eller inkassoselskapet ha gått til rettslig skritt, legger hun til.

Alle som har fått en anmerkning har mange advarsler i forkant.

– Er du likevel usikker på om du har en betalingsanmerkning, kan du ringe og høre om du er registrert med anmerkninger. Da må du kontakte Experian og Soliditet, legger hun til.

Blir fjernet etter oppgjør

Tidligere ble de stående, men dagens regelverk innebærer at alle blir strøket etter oppgjør.

– En dårligere betaler har bedre mulighet til å begå flere feil. Men tanken er at har du gjort opp for deg, skal du få blanke ark og like muligheter som andre. Du får en ny sjanse, men du har og en sjanse til å begå nye feil, forklarer Warloe fra Nordea.

Du kan også be Experian og Soliditet om å bli sperret for kredittilbud, men da skal du være klar over de negative konsekvensene som følger.

– Du vil for eksempel ikke få mobilabonnement, du vil bli merket på samme måte som om du skulle hatt betalingsanmerkninger, avslutter Tina Sandnes Rellsve

fra Experian.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)